Vyhledávání

Změnit operátora se závazkem? Husák chce nižší sankce

06.05.2013 16:47

Brno - Konec automatického prodlužování smluv bez upozornění zákazníka a zmírnění pokut při odstoupení od smlouvy se závazkem. Poslanec Jan Husák (TOP 09) chce zpřísnit regulaci mobilních operátorů.
Předloží tak na květnové schůzi sněmovny kompromisní pozměňovací návrh k novele zákona o elektronických komunikacích. Pro původní znění návrhu, který má zlepšit postavení zákazníků ve vztazích s telefonními operátory, nezískal podporu hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.
Husák tvrdí, že klienti jsou často v nevýhodném postavení. Problémy podle něj spočívají v neúplných informacích o službách, automatickém prodlužování smluv a pokutách za předčasné ukončení terminovaných smluv.
Původně Husák prosazoval úplný zákaz pokut za vypovězení závazku sjednaného na dobu určitou. Poté se rozhodl pro kompromis. Zákazník by po ukončení terminované smlouvy měl podle Husáka platit maximálně pětinu součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce sjednané doby trvání smlouvy. Nyní lidé často musejí doplatit paušály v plné výši.
Pokud si klient od operátora koupil zlevněný mobil, musel by dorovnat i jeho cenu, doplnil Husák. Navržená právní úprava tak chrání obě smluvní strany, jak spotřebitele, tak i podnikatele, stojí v důvodové zprávě k návrhu. Husák se domnívá, že členové hospodářského výboru byli při projednávání pozměňovacího návrhu ovlivněni informacemi od operátorů.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=778871