Vyhledávání

Zaměstnanec T-Mobile ukradl a prodal osobní údaje 1,5 milionu zákazníků

13.06.2016 10:16

Operátor TMobile bojuje o svou důvěryhodnost. MF DNES zjistila, že jeden ze zaměstnanců firmy ukradl pečlivě střežené osobní údaje klientů a prodával je dál. 

Zaměstnanec byl dopaden, únik dat vyšetřuje policie. „Bohužel musíme potvrdit, že došlo ke zcizení a prodeji zákaznických dat,“ potvrdila informaci na dotaz MF DNES mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Kolika klientů se únik týkal, prý ani T-Mobile neví. 

Podle informací MF DNES jde o údaje zhruba 1,5 milionu zákazníků. „Je to předmětem šetření policie, údaj nemůžeme potvrdit,“ reagovala Kemrová. Jak mohlo k masivnímu úniku dat dojít? V MF DNES si můžete přečíst jakým způsobem zaměstnanec data odcizil a jak na to firma přišla. Už teď lze však říci, že jde zřejmě o největší podobný únik dat v historii Česka. 

Když před sedmi lety vynesl zaměstnanec britské pobočky T-Mobilu údaje několika tisíc zákazníků konkurenci, referovala tamní stanice BBC o největším úniku v dějinách země. Zda český zaměstnanec T-Mobilu prodával pouze jména, telefonní čísla, e-mailové adresy nebo ještě citlivější údaje, jako jsou čísla kont, nechce operátor prozradit. „Ihned poté, co jsme díky důkladným bezpečnostním mechanismům zjistili, že došlo ke stažení zákaznických dat, zasáhli naši bezpečnostní experti. 

Případ jsme předali policii, zaměstnanec byl okamžitě propuštěn, data jsou zpět v majetku naší společnosti. V ­současné chvíli je případ v šetření, a proto nemůžeme poskytnout detailní informace,“ dodala mluvčí Kemrová. O vážnosti případu svědčí, že ho podle informací MF DNES vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/masivni-unik-dat-z-ceskeho-t-mobile-dt3-/domaci.aspx?c=A160612_215016_domaci_neh