Vyhledávání

Všimli jste si? Peklo zamrzlo. Operátoři nabízí dualSIM

08.02.2016 11:05
Pro pozorné žádná novinka, ostatní to asi překvapí. V Česku už neplatí, že by se mobilní operátoři báli telefonů se dvěma SIM kartami.
Všimli jste si? Peklo zamrzlo. Operátoři nabízí dualSIM
Dva sloty na SIM karty v jednom telefonu byly pro české mobilní operátory odjakživa zapovězené. Důvod? Báli se o peníze. Neměli zájem na tom, aby z jedné jejich SIM karty zákazník odebíral jen ty výhodné služby (např. levné SMS), ale už ne ty s vysokou marží. Ty by totiž „tekly“ z jiné SIM karty, navíc možná od jiného operátora. Volání zákazníků, že chtějí služební i soukromé číslo v jednom přístroji, prostě neslyšeli.
 
A víte co? Najednou to jde! Ta změna se udála potichu, nenápadně, pomaličku. Ani dnes nejsme (a patrně nikdy nebudeme) v situaci, že by snad operátoři tuto funkci hlasitě propagovali, spíše ji tolerují a pár telefonů se dvěma sloty v nabídce mají.
 

Vodafone

Tady to bude rychlé. Česká pobočka se řídí pravidly své nadnárodní matky, která se k telefonům se dvěma SIM kartami staví negativně. V nabídce tedy žádný Dual SIM telefon není.
 

O2

U O2 je vidět zásadní obrat. Zatímco dříve byl Dual SIM jednoduše nepřijatelný, dnes Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení říká: „Aktuálně máme v nabídce čtyři duální telefony, ale primárně z toho důvodu, že výrobce single SIM variantu nemá. Dneska už v podstatě neřešíme, jestli je nebo není telefon duální. Soustředíme se hlavně na to, aby telefony z naší nabídky podporovaly LTE. A to se daří, protože jejich podíl v síti jde pořád nahoru.“
 

T-Mobile

Také u T-Mobilu jsou Dual SIMy spíše okrajovou záležitostí a docela zajímavé vysvětlení pro to má Lukáš Hrabal z PR týmu: „Je zřejmé, že Dual SIM telefony si své zákazníky nacházejí, a to například při přechodu z předplacených karet na paušál. Na druhou stranu – technicky se dvě SIM v jednom telefonu prakticky vylučují s moderními technologiemi. Konkrétně LTE-Advanced, VoLTE, VoWi-Fi, větší problémy bývají i s podporou nově používaných pásem LTE, jako je 2 100 MHz. A jelikož moderní technologie jako inovátor považujeme za prioritní, lze očekávat, že v naší nabídce sice nějaké Dual SIM smartphony s podporou LTE budou, ale jejich počet nijak dramaticky neporoste.“