Vyhledávání

Všechno je jinak, levné výpovědi platí dle ČTÚ už teď

01.12.2013 10:43

Regulátor tvrdí, že půl roku mají operátoři na změnu podmínek, ale sankce měli snížit už v srpnu. Vodafone přiznal, že zákon nedodržuje, O2 a T-Mobile mlží.
Novela zákona o elektronických komunikacích (ZoEK) je téma, kterému jsme se v minulosti několikrát věnovali, a to z jednoho prostého důvodu: vylepšuje postavení spotřebitelů ve vztahu s operátory. Nyní se ale zdá, že její přijetí, respektive nabytí účinnosti novely v srpnu letošního znamená něco jiného, než to na první pohled vypadalo. Dle právníků Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) má totiž pravidlo o pětinové sankci za předčasné ukončení smlouvy být v praxi aplikováno už od 8. srpna 2013, tedy ode dne nabytí účinnosti.
Ona půlroční lhůta, o které se mluví v přechodném ustanovení novely (najdete na webu Poslanecké sněmovny), totiž dle ČTÚ nezakládá institut odložení účinnosti zákona, nýbrž jen povinnost uvést do souladu s ní smluvní podmínky… Jinak řečeno: smlouvu na dobu určitou můžete „levněji“ vypovědět už dnes a nemusíte čekat, až operátoři tuto změnu do svých podmínek zakomponují. ČTÚ toto stanovisko uvedl v říjnové monitorovací zprávě a redakci ho potvrdil tiskový mluvčí úřadu Martin Drtina.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/vsechno-je-jinak-levne-vypovedi-plati-dle-ctu-uz-ted/sc-3-a-1325502/default.aspx