Vyhledávání

Volání na dovolené zlevnilo. Pozor si však dejte na datové přenosy

28.06.2013 14:36

Mobilní operátoři po roce opět upravili roamingové ceníky. Nařízením EU, které určuje maximální sazby za telekomunikační služby v rámci unie, se musí řídit i všichni virtuální operátoři. Výběrem správného tarifu předejdete až tisícikorunovým výdajům navíc. Ostražitost se vyplatí zejména u datového připojení.
V členských zemích Evropské unie, jejímž nejnovějším členem bude od letošního 1. července Chorvatsko, by mohl již v roce 2015 platit jednotný evropský telekomunikační trh. Prosadit jej chce stávající eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová.
Do té doby se však všichni operátoři, tedy i ti virtuální, musí řídit nařízením EU z roku 2007, které vždy k 1. červenci nařizuje úpravu cen za volání v členských zemích. To stanovuje nejen maximální možnou výši poplatků za roamingové služby účtované koncovým spotřebitelům, ale i výši poplatků mezi operátory samotnými.
Cena roamingových služeb oproti loňské sezoně opět klesla. Minutovou sazbu za hovory zlevnil nejvíce Vodafone, a sice o 1,17 Kč u odchozích a o 0,21 Kč u příchozích hovorů. Částka za odeslání SMS klesla ve srovnání s loňskem nejvíce naopak u T-Mobilu, a to o 20 haléřů.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/volani-a-data-v-zahranici-0xp-/mobilni-operatori.aspx?c=A130625_145121_mobilni-operatori_LHR