Vyhledávání

Volali jste za předražené ceny. Půjde to ještě levněji

15.04.2013 09:49

Praha - Mobilní operátoři usvědčili sami sebe. Odborné studie, které hovořily o předražených cenách za telefonování v Česku oproti jiným zemím Evropy, měly pravdu.
Stačily na to tři dny. Jako první oznámila "revoluci" Telefónica, když ve čtvrtek 11. dubna snížila ceny o více než polovinu. Podle očekávání ji brzy následovali i konkurenti - v pátek Vodafone, v sobotu T-Mobile.
Lidé tak nyní mohou využít neomezené volání za stovky korun měsíčně, tedy o řád levněji než dosud. Ovšem pozor. Ty nejlepší - a samozřejmě inzerované a nejvíce viditelné - ceny získají jen ti zákazníci, kteří smlouvu podepíší na dva roky. Odejít ke konkurenci tak budou moci pouze s výraznou sankcí.
Přitom právě v tomto a příštím roce zažije český trh dlouho očekávanou bitvu o zákazníky. Po loňském vstupu BleskMobilu se letos na trh chystá vstup dalších virtuálních operátorů a tentokrát už nepůjde jen o další prodejní značku Telefóniky, jak tomu je právě u BleskMobilu. Noví "virtuálové" nebudou prodávat jen předplacené karty, a i když si vlastně jen kupují kapacity od současných operátorů, chystají se jim výrazně šlapat na paty. Právě proto se jim trojice "velkých" operátorů bránila a ke vstřícnějšímu přístupu ji donutil až tlak Českého telekomunikačního úřadu.
Další konkurenci má přinést vstup čtvrtého regulérního operátora. Český telekomunikační úřad ale nezvládl - už beztak opožděnou - aukci volných kmitočtů a ukončil ji bez výsledku. Další šanci na vstup konkurence dává nová aukce, kterou úřad vyhlásil před týdnem. Stejně jako v předchozím klání se očekává, že zájem bude mít jediný, zato silný nováček ze skupiny PPF.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=776876