Vyhledávání

Vodafone upravuje data v roamingu. Na Passport data nemají

02.08.2014 08:44
Vodafone před dvěma týdny v tichosti zastavil roamingovou službu pro mobilní internet v zahraničí Passport data. Zákazníci s ní mohli ve většině evropských zemí používat stejný limit FUP jako v tuzemsku za pevný denní nebo měsíční poplatek. Pro operátora nebyla tato služba výhodná, a tak ji zrušil. Jako částečná náhrada má posloužit úprava aktuálního datového tarifu Připojení ze zahraničí.
Ten lze nově kombinovat také s Red tarify (kromě Red Premium, který už roamingová data obsahuje) a je možné jej po vyčerpání FUP opakovaně aktivovat. Podle délky pobytu lze zvolit buď denní tarif Připojení ze zahraničí na den, nebo měsíční Připojení ze zahraničí na stálo. Druhý jmenovaný tarif vychází poměrně výhodně při použití v EU a zemích Zóny 1. Za poplatek 369 Kč získáte balík 300 MB, 1 MB tak vychází na 1,20 Kč.
 

Připojení ze zahraničí na stálo

 
Zóna Objem dat Cena tarifu/měsíc Cena za MB nad rámec balíčku
Zóna 1 300 MB 369 Kč 5 Kč
Zóna 2+3 150 MB 1 369 Kč 30 Kč
Tarif se automaticky obnovuje po 30 dnech od data aktivace, nezávisle na zúčtovacím období. V případě vyčerpání datového limitu je možné ho obnovit opětovnou aktivací tarifu za měsíční poplatek v plné výši.
 
V Zónách 2+3 je objem dat poloviční (150 MB) a zaplatíte za něj 1 369 Kč. 1 MB tak vychází na více než 9 Kč, což je cena velmi vysoká. Konkurenční O2 nabízí v balíčcích Internet Svět 1 MB za 4 Kč, T-Mobile do konce prázdnin počítá všechny světové země do Zóny 1, kde 1 MB dat vychází na 1,85 Kč. Připojení ze zahraničí na den od Vodafonu vychází cenově ještě nevýhodněji a vyplatí se opravdu jen při jednorázových využitích mobilního internetu v zahraničí.
 

Připojení ze zahraničí na den

 
Zóna Objem dat celkem Spotřeba dat a cena tarifu Cena za MB při překročení limitu
Zóna 1+2 50 MB Do 5 MB – 89 Kč 30 Kč
Nad 5 MB – 339 Kč
Zóna 1+2+3 50 MB Do 5 MB – 99 Kč 30 Kč
Nad 5 MB – 369 Kč
 
Tarif platí 24 hodin od prvního připojení. V případě vyčerpání datového limitu je možné ho obnovit opětovnou aktivací tarifu za denní poplatek v plné výši.
V EU a Zóně 1 se vyplatí použít spíše Vodafone Roaming na den. Ten totiž kromě volných minut a SMS, které jsou stejné jako u vašeho tuzemského tarifu, obsahuje také denní limit 100 MB dat. Denní poplatek balíčku je přitom přes léto snížen na 69 Kč. Vodafone Roaming na den mohou využít zákazníci, kteří používají Red tarify (opět kromě Red Premium), Tarif na míru, Férový tarif či tarif Start.