Vyhledávání

Vodafone sráží cenu neomezeného tarifu na 375 korun. Má to ale háček

26.03.2015 15:19
Uvedená cena je zhruba poloviční, než za kolik operátoři základní neomezený tarif nabízejí. V případě Vodafonu je to nabídka pro rodiny, kdy k tarifu Red+ za 1 499 korun přidá operátor tři neomezené tarify zdarma. Za uvedenou cenu tak zákazník má celkem čtyři tarify, jeden vyjde na 375 korun.
Nabídka platí pro běžné zákazníky i firmy, v druhém případě ale stojí tarif Business Red+ 1 999 korun měsíčně. Cena vždy platí s úvazkem na 24 měsíců. V případě soukromých osob má nabídka omezení, že třetí a čtvrtý neomezený tarif mohou mít jen zákazníci mladší 18 let nebo naopak starší 60 let. I z toho je patrné, že operátor cílí na rodiny. U firemních zákazníků toto omezení neplatí.
Všechny čtyři tarify za 1 499 nebo u firemních za 1 999 korun měsíčně mají stejné vlastnosti. Obsahují neomezená volání a SMS v rámci České republiky. S daty je to složitější, zde je asi největší háček celé nabídky. Data jsou sdílená a rozděluje je správce skupiny. U rodinného tarifu jsou k dispozici 2 GB dat, u firemního tarifu 3 GB dat. Další data lze dokupovat, maximálně ale do limitu 8 GB měsíčně. Firemní tarif navíc v ceně přináší možnost využívat tarif i v zahraničí, v ceně jsou tři použití služby Vodafone Roaming na den pro každou SIM, celkem tedy 12 využití. Nabídka se ovšem vztahuje jen na vybrané země.
V rámci této nabídky mají tarify Red+ a Business Red+ poněkud jiné vlastnosti než jejich standardní jmenovci a liší se i cena. Standardní tarif Vodafone Red Plus i Vodafone Business Red Plus stojí shodně 999 korun (s úvazkem) a vedle neomezeného volání a SMS obsahuje 4 GB dat a 1 000 minut volání do zahraničí. Zákazníky by mohlo značení tarifů trochu mást, tarify označené slovem Plus jsou původní, nové jsou se znamínkem +.
Podobnou nabídku připravil už loni v létě T-Mobile (více zde). Princip je podobný, k vybraným tarifům si zákazníci mohou pořídit až pět doplňkových neomezených tarifů za 449 korun měsíčně. Opět se zde kalkuluje se sdílením dat v rozmezí 1,5 až 3 GB dat, záleží na typu základního tarifu.
Nabídka Vodafonu je levnější než u T-Mobile. Při čtyřech tarifech vyjde u T-Mobile jeden minimálně na 524 korun (u maximálně možných šesti tarifů je cena za jeden 499 korun), to pokud za mateřský tarif zvolíme ten nejlevnější za 749 Kč a k němu připočteme tři za 449 korun. V tomto případě pak má skupina k dispozici 1,5 GB dat, tedy méně než u Vodafonu.
U vyšších tarifů T-Mobile za 999 a 1 499 korun jsou pak náklady na jeden tarif ještě vyšší při větším balíčku sdílených dat. I tak je ale služba dražší i než nabídka Vodafonu pro firemní zákazníky se stejným objemem 3 GB sdílených dat. U čtyř SIM vyjde u T-Mobile jeden tarif minimálně na 586 korun, u Vodafone to je rovných 500 korun.
Nová nabídka Vodafone je cenově rozhodně zajímavá, v rámci volání a SMS u veřejných tarifů v podstatě bezkonkurenční. Problém může nastat u datového limitu. Pro jednu SIM jsou 2 či 3 GB dat u běžného uživatele dostatečné. Jenže pro čtyři SIM to už zdaleka tak slavné není. To si každý zájemce musí propočítat individuálně.