Vyhledávání

Vodafone spustí venkovský Turbo Internet LTE. Do roka pokryje celou ČR

31.10.2013 20:23

Operátor Vodafone oznámil, že bez ohledu na výsledek aukce kmitočtů pro sítě LTE spustí tuto technologii po celém Česku. Využije část pásma 900 MHz, které drží. Chce tak rychlý internet rozšířit do oblastí, kde se stavba 3G nevyplatí. Do konce příštího roku plánuje skoro kompletní pokrytí.
Běžně se nejnovějšími technologiemi nejprve pokrývají města, kde je nejvíce zákazníků. Ale Vodafone na to jde obráceně a nejnovější technologií LTE (označované jako sítě čtvrté generace) přednostně spustí ve venkovských oblastech.
Ve městech pak zákazníkům zatím zůstane 3G technologie, na LTE bude operátor přecházet až podle výsledku aukce kmitočtů, která začne 11. listopadu. Podle zástupců firmy budou dosahované rychlosti podobné, v maximu přes 20 Mbit/s, běžně pak okolo 15 Mbit/s.
Vodafone vyhradí pro LTE kanál o šířce 2 x 3 MHz v pásmu 900 MHz, tedy na frekvencích, na kterých momentálně provozuje GSM sítě. Operátor slibuje, že do března roku 2014 bude mít přístup k jeho LTE nebo 3G více než polovina populace České republiky, do konce téhož roku pak bude pokrytí téměř stoprocentní.
Podle mapky plánovaného pokrytí se do března mohou na rychlý mobilní internet těšit zákazníci z Čech, Morava přijde na řadu později v příštím roce. Důvodem jsou historicky rozdílní dodavatelé sítě, kdy západ je od Siemensu a východ od Ericssonu. A první na řadu přišla západní polovina území.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/vodafone-lte-900-mhz-0ni-/mobilni-operatori.aspx?c=A131031_140658_mobilni-operatori_vok