Vyhledávání

Vodafone do března pokryje LTE a 3G půlku Česka. Zaměří se na venkov

31.10.2013 14:16

Především na venkov a menší města se bude soustředit mobilní operátor Vodafone při pokrytí rychlého internetu v tuzemsku. Nyní pokrývá Vodafone sítí 3G zhruba čtvrtinu území.
Mobilní operátor Vodafone do konce března pokryje mobilním internetem LTE a 3G více než polovinu Česka. Zaměří se na venkov a menší města. Využije pásmo 900 MHz, které již má a používá pro síť GSM. Uvedli to zástupci společnosti na tiskové konferenci.
Do prosince 2014 operátor nabídne svůj Turbo Internet téměř v celé České republice mimo hraničních oblastí. Veškeré investice do LTE na frekvenci 900 MHz následně využije v rámci přechodu na LTE vybudované na kmitočtech, které případně získá v probíhající aukci.
Konkurenční Telefónica a T-Mobile nyní LTE nabízí v Praze a některých dalších oblastech v pásmu 1800 MHz. To na rozdíl od 900 MHz neumožňuje smysluplné pokrytí rozsáhlejšího území.
Dosažitelné rychlosti přenosu dat budou srovnatelné se systémem 3G (HSPA). Teoretická rychlost datových přenosů je až 20 Mbit/s, v průběhu testování bylo dosaženo reálné rychlosti přesahující 15 Mbit/s.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-61116160-vodafone-pokryje-do-brezna-siti-lte-pulku-ceska-zameri-se-na-venkov