Vyhledávání

Vodafone chce zastavení aukce, nebo regulace trhu

11.06.2013 14:00

Praha - Mobilní operátor Vodafone chce po Českém telekomunikačním úřadu, aby buď zastavil vyhlášení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, nebo přípravu opatření k regulaci mobilního trhu. V rozhovoru pro ČTK to uvedl ředitel pro regulaci Richard Stonavský.
"Nemůžeme soutěžit o spektrum, když se během toho mění podmínky regulačního pravidla na trhu," uvedl Stonavský. Podle něj může mít souběh obou procesů dopad v miliardách korun a operátor je připravený se bránit právní cestou.
Své připomínky Vodafone, stejně jako řada dalších subjektů, uplatnil podle šéfa ČTÚ Jaromíra Nováka ve veřejné konzultaci k podmínkám aukce. "Všechny připomínky úřad vypořádá, a toto vypořádání zveřejní v zákonné lhůtě," řekl Novák.
ČTÚ zahájil analýzu trhu mobilního volání (mobilní originace) již v roce 2011. Analýzu dokončil loni v prosinci s konstatováním, že na trhu není plná konkurence a potřebuje regulaci. Ta měla spočívat v zavedení povinnosti pro stávající operátory poskytnout velkoobchodní nabídku pro vznik virtuálních operátorů.
Než však opatření stačil schválit, vznikla na trhu téměř desítka virtuálních operátorů a stávající operátoři snížili ceny neomezeného volání o tři čtvrtiny.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=782229