Vyhledávání

Virtuálové mají ve smlouvách háčky. Pozor na pokuty a poplatky

26.06.2013 08:51

Časopis dTest prověřil účastnické smlouvy nových virtuálních operátorů. Z testu vychází nejlépe předplacená služba MOBIL.CZ s nejkratšími smluvními podmínkami. Zákazníci musí všeobecně počítat s množstvím případných pokut a poplatků, které virtuálové v podmínkách mají.
Noví virtuální operátoři mají ve svých zákaznických smlouvách podobné nedostatky jako klasičtí provozovatelé mobilních sítí GSM. Virtuálové přinášejí množství různých poplatků, řadu skrytých pokut či úroků z prodlení. Uvedl to spotřebitelský časopis dTest.
Noví virtuální operátoři přinášejí českým spotřebitelům podle dTestu větší možnosti výběru telekomunikačních služeb za mnohdy příznivé ceny. I když jsou jejich smlouvy kratší, v záludnostech a nesrozumitelnosti si zpravidla nezadají se svými staršími kolegy.
"Nejvíce nás překvapila nezákonná rozhodčí doložka u Ha-loo mobil. Ta smí být podle zákona uzavírána jen za specifických podmínek a na samostatném listu, což zde splněno není," uvedl právní poradce dTestu Miloš Borovička.
Sporné jsou podle Borovičky i různé reaktivační poplatky, neboť se jedná ve své podstatě o smluvní pokuty. Ty jsou platné, jsou-li uzavřeny písemnou formou. Většina virtuálních operátorů přitom směřuje k uzavírání smluv přes internet.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/test-smluv-virtualnich-operatoru-drh-/mobilni-operatori.aspx?c=A130625_160203_mobilni-operatori_jm