Vyhledávání

Virtuálové bojují o pozice. Předhánějí se v cenách, datech i tarifech

07.10.2013 08:55

Na českém mobilním trhu působí již více než desítka virtuálních operátorů. Další pak s předstihem avizují spuštění služeb. Konkurenční boj se odehrává na poli dat i tarifikace. Ne vždy je však lákavá nabídka trvale výhodná.
V pondělí 9. září zahájil činnost virtuální operátor Studentfone, jehož provozovatelem je společnost GTS Alive. Ta stojí za distribucí mezinárodních studentských průkazů ISIC a mobilní služby poskytuje ve spolupráci s Vodafonem, který pro ni zajišťuje zákaznickou podporu.
Nabídka předplacených služeb Studentfonu je sestavena na základě požadavků uživatelů do 30 let. Až nahlédnutí do všeobecných podmínek však prozradí, že mnohé výhody, na než tento virtuál láká, jsou časově omezené.
Zákazníky chce oslovit zejména bezplatným přístupem na vybrané studentské stránky (např. ISIC, Student Agency, Regiojet). Ještě větším tahákem však je nezpoplatněný přístup na Facebook, kdy se stažená data do datového limitu nezapočítávají.
Ačkoliv je tato nabídka na první pohled lákavá, nahlédnutí do všeobecných podmínek prozradí, že jde pouze o časově omezenou promo akci. Neomezené prohlížení Facebooku je možné pouze do 31. března příštího roku.
Data stažená ze uvedených stránek se nezapočítávají do měsíčního balíčku Megabajty (FUP 300 MB). Ten je k prvnímu dni kalendářního měsíce aktivován automaticky a z kreditu je odečtena částka 250 korun.
V případě, že zákazník dobije alespoň jednou měsíčně kredit v minimální výši 200 korun, využívá datový balíček v následujícím kalendářním měsíci bezplatně. Není-li na kartě na počátku měsíce dostatečný výše kreditu, je balíček deaktivován a lze využít pouze Data na den (25 MB za 24 korun). Dokoupení dodatečných 300 MB stojí 100 korun.
Avšak i datový balíček Megabajty je časově omezený. Po 9. září 2014 se totiž můžou cena i objem dat změnit, jak uvádí virtuál Studentfone ve všeobecných podmínkách.
Ceny za volání a SMS jsou srovnatelné s konkurencí. Minuta hovoru do všech sítí přijde na 2,50 koruny, odeslání SMS na 1,50 Kč. O 50 haléřů výhodnější oproti konkurenci je cena za odeslanou MMS. Tarifikace je vteřinová.
Hovor s operátorem stojí 40 korun. V případě ztráty, či poškození SIM karty je za vydání nové účtován poplatek 100 korun. Zajímavostí je pak možnost odeslání faxu, kdy si za minutu hovoru Studentfone účtuje 2,90 koruny.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/novi-virtualni-operatori-0yw-/mobilni-operatori.aspx?c=A130911_133816_mobilni-operatori_lhr