Vyhledávání

Virtuální operátor voocall: Callback je levnější než přímé volání z mobilu

02.07.2013 09:39

Z mobilu na mobil za 1,69 Kč, ale přes callback jen za 1,10 Kč. To je paradox nabídky nového virtuála, který je důsledkem drahé a neregulované originace mobilních hovorů.
Nástup virtuálů na náš mobilní trh pokračuje: právě včera se v této roli představila společnost Canistec, známější spíše pod značkou voocall, pod kterou své služby poskytuje. A aby toho nebylo málo, na webu se objevila nabídka dalšího virtuála, jménem Relax mobil. Za ním stojí pražská společnost BEI Multimedia Interactive s.r.o.
Společné pro oba tyto subjekty je to, že jejich hostitelským operátorem (MNO, resp. HMNO) je český T-Mobile. V jeho síti ale nehostují přímo, nýbrž přes zprostředkovatele (MVNE), kterým je společnost GTS. To v praxi znamená, že mají stejné výchozí podmínky – stejně jako další virtuálové, konkrétně 99mobil, GoMobil a ha-loo mobil.
Vše nasvědčuje tomu, že součástí těchto výchozích podmínek je i výrazné „přiškrcení“ mobilních dat: operátoři s vlastní sítí se v oblasti mobilních dat snaží držet virtuály co nejvíce na uzdě. Jak moc, dokládá i následující výrok Tomáše Urbánka, majitele a ředitele společnosti Canistec (provozující službu voocall):
Velkoobchodní cena a podmínky velkoobchodního prodeje dat jsou tak neférové, že jsme se hodně rozmýšleli, jestli nějaká data vůbec do nabídky zařadit.
Nečekejme tedy od voocall-u žádné zázraky, alespoň pokud jde o data. O to kurióznější mi ale přijde, že Relax Mobil naopak slibuje učiněný „datový zázrak“.
Snažil jsem se (bohužel zatím neúspěšně) zjistit, jak přesně je to míněno. A ani v ceníku či ve Všeobecných obchodních podmínkách jsem o takovémto „zastropování“ ceny za mobilní data nenašel ani slovo (což mi přijde podezřelé). Obávám se ale, že to nemůže být nic jiného, než určité „přikrášlení“ klasického datového balíčku, po jehož vyčerpání sice nic víc neplatíte, ale zato se vám radikálně sníží rychlost přenosu dat (a když v síti TMobile, tak asi na 16 kbit/s).
Jinak to ale není až tak marné: při ceně 0,50 Kč za 1 MB jde jakoby o balíček 300 MB, který ale neplatíte jako balíček (tj. jednorázově, jako celek), ale „progresivně“, podle skutečně spotřebovaných dat. Svým způsobem je to novinka, kterou jsem u jiných virtuálů nezaznamenal – a která může být zajímavá pro zákazníky s opravdu velmi malou potřebou mobilních dat. Jen by asi měla být podána více „na rovinu“.

Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/virtualni-operator-voocall-callback-je-levnejsi-nez-prime-volani-z-mobilu/