Vyhledávání

Virtuální operátor NET - start up, který nechce fungovat jako šedý operátor

04.01.2013 15:20

Virtuální mobilní operátor

Webová stránka www.virtualni-operator.net vznikla původně jako blog určený ke dvěma testům a jednomu konkrétnímu účelu. Doména byla zakoupena jako pokusná "laboratoř" na které jsme si chtěli ověřit zájem o služby Virtuálního operátora. První myšlenky na poskytování služeb jakožto virtuální operátor přišla v okamžiku, kdy jsme jako firma oslovili dva skutečné operátory a požádali je o nabídku ceny a tarifu na volání, SMS a mobilní internet. Výsledná cena sice nebyla tak bombastická, jak jsme si ve skrytu duše přáli, nicméně byla lepší než standardní ceník. Už tady vznikaly první hříšné myšlenky nabídnout výhodnější cenu svým kamarádům, rodině a známým, ale na základě hesla "po přízni řízni" jsme od tohoto záměru nakonec ustoupili. Po dvou letech se nám z vybraného operátora podařilo vymámit další bonus, nicméně se nám získaná cena za volání, mobilní internet a SMS stále zdála vysoká. Do toho začaly v médiích kolovat zvěsti o možném zásahu ze strany ČTÚ a tak byla pro jistotu zaregistrována tato doména.

Šedý mobilní operátor

Virtuální operátor může být každý. Stačí oslovit někoho z velké trojky operátorů (Telefonica O2, T-Mobile, Vodafone) a požádat o cenu za tarif na určitý počet SIM karet. V praxi jsme to neudělali, neb nás od toho odradily dvě věci: 1. Vodafone, Telefonica O2 ani T-Mobile takovýto způsob získávání zákazníků nijak aktivně nevítají ani nevyhledávají a za 2. by to byla velká investice do nákupu SIM karet. Byla tedy zvolena strategie vyčkávání a průběžné optimalizace domény www.virtualni-operator.net, což je vzhledem k hlavní činnosti naší firmy celkem rutina. Jistě jste si všimli, že v rámci celého webu www.virtualni-operator.net nikde nenajdete zmínku o cenách nebo odkaz na ceník. Důvod je prostý. Neexistují. Na titulní stránce dokonce uvádíme, že nejsme skutečný ani šedý virtuální operátor. A v kategorii naše nabídka si můžete přečíst, že naše služby jsou sice určeny pro mobilní trh, nicméně ve firmě reklamy a nikoliv v poskytování telekomunikačních služeb. Jak ale praví jedno moudro, "lidé internet nečtou, ale prohlíží" (a u toho ani moc nepřemýšlí nad shlédnutým obsahem) a tak se k nám dostalo několik poptávek na mobilní služby.

Start up Virtuální operátor NET

A tak se stalo, že jsme začali celou situaci brát vážně. A tak tu máme start up (fuj, to je výraz), který z blogu www.virtualni-operator.net chce vytvořit webovés tránky skutečně nabízející telekomunikační služby v oblasti mobilního volání, tarifů a dalších služeb. První vlaštovka přišla tři dny po Silvestru, kdy jsme skutečně oslovili stávající tři mobilní operátory (Vodafone, T-Mobile a Telefónica O2) a v kratičkém mailu jim oznámili, že se nám začala kumulovat (byť nepatrná) poptávka po službách virtuálního operátora. Jak se k tomu reálně postaví zatím nevíme, nicméně se již ozval Vodafone s nabídkou nezávazného jednání a T-Mobile alespoň odpověděl, že pokud budou mít zájem, ozvou se. Telefónica O2 zatím mlčí. Proto i vzniknul tento blog. protože chceme jednat fér a říkat věci na rovinu!