Vyhledávání

V Evropě i v Česku začíná boj operátorů o peníze internetových firem

24.07.2013 16:35

Spor o zpoplatňování internetu se z USA šíří i do Evropy. Brusel chce umožnit platby provozovatelů jako YouTube za přenos dat. Český telekomunikační úřad chce operátorům zakázat blokovat aplikace nebo weby.
Telekomunikační společnosti získaly nečekaného spojence ve snaze získat podíl na ziscích internetových firem.
Evropská komise v připravovaném nařízení počítá s tím, že by jim například videoservery jako YouTube mohly platit za rychlejší přenos videa než u konkurence.
Návrh vlastních pravidel pro připojení k internetu tento týden představí i Český telekomunikační úřad.
Na evropském i domácím trhu tak naplno propuká spor o zpoplatňování internetu, který již dlouho probíhá v USA. Jeho význam roste se zvětšujícím se podílem datových služeb na příjmech operátorů.
Ve Spojených státech se už letos tržby z dat tržbám z volání vyrovnají. U nás data spolu s SMS tvoří přibližně třetinu příjmů operátorů. Ještě rychlejší růst přinesou nové mobilní datové sítě čtvrté generace, na jejichž stavbu ale operátoři potřebují další peníze.
Chtějí proto účtovat nejen podle objemu stažených dat, ale i podle rychlosti a kvality připojení. A také blokovat služby jako Skype, které jim samotným výrazně konkurují.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-60287550-v-evrope-i-v-cesku-zacina-boj-operatoru-o-penize-internetovych-firem