Vyhledávání

Už za rok! V celé EU budeme volat za domácí ceny

17.06.2013 09:43

…a nejen volat. Zrušení roamingu v Evropské unii se dotkne hovorů, SMS i mobilního internetu a zcela zásadně změní tvář celého telekomunikačního byznysu.
Co v květnu přišlo jako pouhý návrh, teď 27 evropských komisařů posunulo blíže k realizaci. Evropa se k 1. červenci 2014 stane jednotným telekomunikačním trhem, kde zcela zanikne pojem roaming a po celé EU se bude volat za stejné ceny. Konkrétní plány reformy budou známé za šest týdnů. Kromě příjemné úspory pro dovolenkáře a cestující byznysmeny to může v dlouhodobém měřítku přinést konsolidaci evropského telekomunikačního trhu. Zatímco Evropa dnes má kolem stovky síťových operátorů, rozlohou více než dvojnásobné USA mají čtyři.
Přiblížíme se Spojeným státům americkým? Fakt, že se o českého zákazníka se bude ucházet britský operátor a naopak, jistě povede ke změnám. Současný stav bude za nových podmínek neudržitelný a evropský zákazník by ze změn mohl jen profitovat. Příklad? V současnosti má lepší pokrytí signálem 4G než Evropa i Afrika. Amerika je pak daleko vepředu a nejasná budoucnost rozhodně není to, co by investice do evropské infrastruktury rozproudilo.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/uz-za-rok-v-cele-eu-budeme-volat-za-domaci-ceny/sc-3-a-1323977/default.aspx