Vyhledávání

Turisté se v KLDR k internetu již nepřipojí. Koryolink omezil služby

11.04.2013 10:31

Počátkem března spustil severokorejský operátor Koryolink 3G síť a s tím rozšířil svou nabídku pro zahraniční návštěvníky o mobilní internet. O necelý měsíc později však služby pro cizince omezil opět jen na volání a textové zprávy. Důvodem může být nedávný kybernetický útok na Jižní Koreu.
Pravděpodobně první tweet odeslaný z KLDR napsal koncem letošního února zpravodaj agentury AP. Odeslání vzkazu "Ahoj světe z komunikačního centra v #Pyongjang" z jeho iPhonu umožnil severokorejský operátor spuštěním 3G sítě v jeho ústředí. Ač je Severokorejcům připojení i nadále zapovězeno, šlo pro KLDR o telekomunikační milník. Avšak radost zahraničních návštěvníků z prolomení bariéry netrvala dlouho.
Mobilní internet mohli využívat od 1. března, avšak již po necelém měsíci omezil Koryolink své služby pro cizince opět jen na volání a textové zprávy. Strohou informaci o zrušení mobilního internetu zveřejnila cestovní kancelář Koryo Tours, která do KLDR pořádá zájezdy.
Je pravděpodobné, že toto omezení přímo souvisí s masivním kybernetickým útokem na jihokorejské počítačové servery, který proběhl ve středu 21. března (více o útoku čtěte zde). Za útokem, který podle IP adresy přišel z Číny, může stát totiž sama KLDR. Ta již dříve vyhrožovala napadením jihokorejských vládních zařízení a amerických základen. Vztahy mezi Severní Koreou, Jižní Koreou a USA se tak po kybernetickém útoku vyostřily. Za zrušením mobilního internetu pro zahraniční turisty tak může být i strach Severokorejců z možné špionáže.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/kldr-mobilni-internet-0ut-/mob_tech.aspx?c=A130328_135852_mob_tech_LHR