Vyhledávání

Telekomunikační úřad chce otevřít trh virtuálním operátorům. Pomocí regulace cen

21.12.2012 14:35
V Česku není dostatečná konkurence mobilního volání. Tři tuzemští operátoři jednají do jisté míry ve shodě a neumožňují vstup dalších firem, tvrdí Český telekomunikační úřad. Vstupu virtuálních operátorů chce pomoci regulací velkoobchodních cen. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) shledal, že na trhu mobilních služeb není dostatečná konkurence, protože operátoři jednají do jisté míry ve shodě a neumožňují vstup dalších firem. Navrhl tedy opatření, která usnadní vstup virtuálních operátorů na český trh. Operátoři budou mít například povinnost zveřejnit velkoobchodní nabídku pro přístup do své sítě a ČTÚ bude regulovat i velkoobchodní ceny. Úřad to v pátek oznámil v tiskové zprávě.

Právě vstup nových konkurentů na trh v podobě virtuálních operátorů, kteří si pronajmou sítě od stávajících mobilních operátorů T-Mobilu, Telefóniky a Vodafonu, případně čtvrtého hráče, má zajistit především snížení cen pro koncové zákazníky. Ty jsou v evropském srovnání vysoké. "Vzhledem ke dlouhodobé neexistenci komerčních dohod o vzniku mobilních virtuálních operátorů jsou navržená nápravná opatření zaměřena právě na podporu vstupu dalších soutěžitelů na mobilní trh.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59015810-telekomunikacni-urad-chce-otevrit-trh-virtualnim-operatorum-pomoci-regulace-cen