Vyhledávání

Telefónica přidá data u mobilních tarifů. Není ale vždy levnější než konkurenti

23.02.2013 14:52
Poštu v mobilu si budete moci přečíst, i když vyčerpáte datový limit, slibuje Telefónica. Ta od března zrychlí internet po vyčerpání FUP na šestinásobek. U dražších datových tarifů zvyšuje objem dat za stejnou cenu. I tak ale není vždy levnější než konkurenti. Společnost Telefónica zvyšuje od 1. března objemy dat u vybraných datových tarifů. Míří tak na klienty, kteří stále více používají internet v chytrých telefonech a tabletech, a mají tak vyšší nároky na spotřebu dat. Tarif pro občasné využívání internetu v mobilu zůstává beze změny.

Například tarif Mobilní internet M namísto 500 MB nabídne dvojnásobek – 1 GB dat s plnou rychlostí. Tarif Mobilní internet L pak objem dat zvedá o 1 GB na celkem 3 GB. Navíc nyní je možné pořídit si mobilní internet s 20procentní slevou. Mobilní internet M s 1 GB dat tak vyjde na 243 Kč měsíčně, Mobilní internet L se 3 GB dat na 404 Kč za měsíc. Varianty XL a XXL jsou pak o stokorunu výhodnější. Na druhou stranu Telefónica nastavila maximální limit 30 GB u nejdražšího tarifu, který dosud dovoloval stahovat neomezeně. „Zavedení tohoto limitu nám umožňuje lépe optimalizovat datovou kapacitu sítě. Díky tomu jsme schopni zvýšit objemy dat u tarifů, které využívá většina zákazníků mobilního internetu“, vysvětluje Petr Slováček, ředitel divize provoz společnosti Telefónica.

Další změna se týká situace, kdy lidé vyčerpají tarifem stanovený datový limit (FUP). Těm se internet i nadále zpomalí, ale už ne natolik, že se s ním prakticky nejde připojit. "Po vyčerpání volných jednotek dat se rychlost internetového připojení sice sníží, ale nyní to bude na 200 kbps, tedy více než šestinásobek dosavadní rychlosti 32 kbps,“ upřesnil Slováček. Tato rychlost je už podle odborníků dostatečná, aby zákazník mohl celkem pohodlně kontrolovat mail a používat jednoduché aplikace, jako jsou třeba jízdní řády. Na videa na YouTube to pochopitelně stačit nebude. Zvýšení rychlosti po limitu chystá i T-Mobile. "Rychlost po vyčerpání FUP od příštího týdne zvyšujeme u všech tarifů na 64 kbps," řekla IHNED.cz mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Naopak Vodafone nic takového zatím neplánuje. "Po vyčerpání FUP se rychlost připojení sníží na 20 kbps. Nastaveného FUP limitu u datového balíčku však velká většina našich zákazníků vůbec nedosáhne. Pokud FUP vyčerpají, mají možnost dokoupit si dodatečný objem dat," říká mluvčí Vodafonu.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59374890-telefonica-prida-data-u-mobilnich-tarifu-neni-ale-vzdy-levnejsi-nez-konkurenti