Vyhledávání

Telefónica odstřihla klienty šedého operátora, ČTÚ se staví na jejich stranu

04.12.2013 23:06

ČTÚ oznámil, že na společnosti Telefónica Czech Republic vymáhá povinnosti uložené předběžným opatřením, kterému se operátor odmítl podvolit. Firmě hrozí pokuty.
O co jde? Příběh začal v pátek, kdy klienti „šedého operátora“ Aspekt invest dostali od Telefóniky SMS s výzvou k přechodu pod křídla regulérního virtuálního operátora Bonerix (jehož majitelem je Telefónica). Aspekt invest uvádí, že Telefónica zablokovala veškerá příchozí volání na přibližně 1500 SIM kartách v držení koncových uživatelů. Při neuposlechnutí výzvy Telefónica vyhrožuje deaktivací SIM karty v horizontu několika dní. Společnost Aspekt invest začala okamžitě jednat s právním oddělením Telefóniky a v pondělí se obrátila také na ČTÚ.
Reakce úřadu byla rychlá, ještě v pondělí Telefónice přikázal bezodkladně začít znovu poskytovat služby odpojeným účastníkům. Operátor ale rozhodnutí nerespektoval, a tak dnes (středa) vymáhá ČTÚ splnění povinností ukládáním donucovacích pokut. Zatím je to 50 tisíc korun, úřad může pokutu zopakovat až do celkové výše 100 tisíc korun. Pro firmu velikosti Telefóniky je to částka spíše malicherná, když ji přepočítáme na zmíněných 1 500 SIM karet, o které se tu jedná, pak jde o sumu, která se vrátí v horizontu několika měsíců.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/bleskovky/telefonica-odstrihla-klienty-sedeho-operatora-ctu-se-stavi-na-jejich-stranu/sc-4-a-1325548/default.aspx