Vyhledávání

Telefónica odpojila šedého operátora LeeToo. Vadí mu mafiánské způsoby, stěžuje si u ČTÚ

10.01.2013 07:08
Telefónica se rozhodla odpojit tisícovku klientů svého šedého operátora LeeToo. Firma se brání trestním oznámením i stížností u ČTÚ. Krok Telefóniky může souviset i s chystaným příchodem plnohodnotných virtuálních operátorů. Obě společnosti vedou u ČTÚ spor již od loňska. Telefónica nečekaně zasáhla proti nechtěnému přeprodejci svých služeb. Šedému operátorovi LeeToo odpojila tisícovku jeho klientů. Firma se proti tomu chce bránit a obrátila se na policii i Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Obě společnosti vedou u ČTÚ spor již od loňského roku. Úřad přitom vydal předběžné opatření, podle kterého musí Telefónica zatím smlouvu plnit. Ta ji ale 4. ledna vypověděla a tvrdí, že předběžné opatření se na ní již nevztahuje.

„Z důvodu ukončení smluvního vztahu mezi společností LeeToo a společností Telefónica bylo ukončeno poskytování služeb. LeeToo závažným způsobem porušovala Všeobecné podmínky a nereagovala na výzvy k nápravě,“ uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Šedý operátor se ale ostře ohradil. "Mafiánské způsoby vedení byznysu O2 jsou horší než v Rusku. Myslí si, že jsou tak velcí, že zákony této země pro ně neplatí a mohou si tady dělat, co se jim zachce,“ uvedl člen představenstva LeeToo Rostislav Levkovič. Společnost podala na policii oznámení z podezření na spáchání trestného činu. Zároveň zaslala ČTÚ podnět k zahájení řízení o odnětí licence mobilního operátora Telefónice.

Klasičtí operátoři vedou dlouhodobě boj s takzvanými šedými konkurenty. Ti mají jakožto firmy uzavřené rámcové smlouvy zaručující jim výhodné tarify pro zaměstnance, jejich rodiny a přítele. SIM karty však dále volně prodávají. Současný postup Telefóniky ale může souviset i s chystaným příchodem plnohodnotných virtuálních operátorů. V nejbližší době by do její sítě měl na základě dohody vstoupit maloobchodní řetězec Tesco. Telefónica se proto může snažit uzavřít problémy s šedými operátory, kteří s ní žádnou dohodu uzavřenou nemají. V minulosti Telefónica postupovala podobně ve sporech s několika jinými šedými operátory. Například se společnostmi TMT nebo Hermod, které přeprodávaly její služby pro několik desítek tisíc SIM karet. Právě Hermodu začal operátor také odpojovat klienty, telekomunikační úřad však rozhodl, že služby musí i nadále poskytovat. Telefónica následně situaci vyřešila tím, že společnost Hermod i se zákazníky koupila.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59092640-telefonica-odpojila-sedeho-operatora-leetoo