Vyhledávání

Telefónica a virtuální operátoři. Status: nežádoucí

18.07.2012 09:50

„Přístup a způsob jednání společnosti Telefónica byl zcela nekorektní a v rozporu s evropským regulačním rámcem,“ říká ČTÚ a případ předává ÚOHS.

Mezi pověstná specifika českého telekomunikačního trhu patří fakt, že u nás nepůsobí žádný virtuální operátor (MVNO). Stávající síťoví operátoři je jednoduše nechtějí a do své sítě je nepustí – ostatně proč by to dělali? Ekonomický smysl v tom nevidí a státem stanovená pravidla to nenařizují. Své o tom ví (nejen) společnosti GTS Czech a Quadruple, které čerstvě odmítla Telefónica s tím, že projekt není oboustranně výhodný. O tom, jak moc Telefónica nestojí o virtuální operátory ve své síti, podává svědectví červnová monitorovací zpráva ČTÚ:

ČTÚ považuje důvody, které vedly společnost Telefónica k zastavení jednání se společností Quadruple, za nedostatečně podložené a přístup a způsob jednání společnosti Telefónica za zcela nekorektní a v rozporu s evropským regulačním rámcem. Konkrétně konkrétně s odstavcem 5 preambule Směrnice 2002/19/ES, která zdůrazňuje, že by na otevřeném a konkurenčním trhu neměla existovat žádná omezení bránící účastníkům trhu ve sjednávání dohod o přístupu a propojování.“

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/telefonica-a-virtualni-operatori-status-nezadouci/sc-3-a-1321027/default.aspx