Vyhledávání

T-Mobile zavádí podporu platebních QR kódů

28.02.2013 13:57

Již u březnového vyúčtování zákazníci T-Mobilu naleznou QR kód pro provedení rychlé platby mobilem či tabletem. Kdy začnou QR kódy používat i menší firmy a živnostníci?
T-Mobile dnes oznámil, že již u březnového vyúčtování jeho tarifní zákazníci naleznou platební QR kód pro provedení platby pomocí mobilní aplikace banky, která nový standard přijatý Českou bankovní asociací podporuje. V současnosti platební QR kódy ve svých mobilních aplikacích podporují Raiffeisenbank (Mobilní eKonto) a Komerční banka (Moje banka 2). Podporu platebních QR kódu přinese také chystaná aplikace AirBank pro Android a iOS.
T-Mobile bude QR kód pro rychlé provedení platby mobilem či tabletem zobrazovat v internetovém zákaznickém samoobslužném systému, ale také jim opatří klasická papírová vyúčtování. Z mobilních operátorů jako první zavedl podporu QR kódu pro platbu za služby Vodafone, ovšem jen ve své internetové samoobsluze. Telefónica (O2) se k platebním QR kódům od jejich příchodu loni na podzim staví velmi rezervovaně.  Nás však zajímalo, kdy se s QR kódy budou moci zákaznici běžně setkávat na fakturách od menších firem a živnostníků. Provedli jsme tedy rychlý průzkum, jak jsou na tom s podporou QR kódů internetové fakturační služby, jejichž popularita neustále roste zejména díky jejich jednoduchosti oproti klasickému účetnímu softwaru.
Prozatím QR kódy podporuje služba Fakturoid.cz, která v anketě Křištálová Lupa 2010 získala zvláštní cenu serveru Lupa.cz. Mezi prvními také podporu generování platebních QR kódů zavedly konkurenční služby UOL.cz a SuperÚčet.cz. Služba iDoklad.cz prozatím QR kódy nepodporuje. „Nasazení QR kódů máme určitě v plánu, nicméně momentálně nemáme přesný časový odhad,“ řekla nám Jana Mafková ze společnosti Cígler Software, která službu provozuje. Znáte jinou webovou službu nebo některý bezplatný program vhodný pro menší firmy a živnostníky, který umí opatřovat vystavované faktury QR kódy? Podělte se s námi i ostatními čtenáři v diskusi.
Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/t-mobile-zavadi-podporu-platebnich-qr-kodu/