Vyhledávání

T-Mobile VoWiFi: Slabý signál? Volejte přes Wi-Fi

04.11.2015 14:19
TMobile testuje technologii, která umožní volat (a psát SMS) s běžnou SIM kartou přes Wi-Fi, tedy klidně i tam, kde chybí signál mobilní sítě.
Technologie se jmenuje Voice over Wi-Fi, zkráceně VoWiFi. Testování je zatím interní, ale operátor slibuje technologii komerčně spustit už během několika týdnů.
WiFi volání najde uplatnění zejména v místech se slabým signálem, takže namísto přerušovaného honoru se špatnou kvalitou zvuku získáte perfektní zvuk a stabilní spojení. Pochopitelně za předpokladu, že je kvalitní vaše internetová konektivita (parametry pro minimální rychlost a odezvu sítě operátor neuvádí). Pokud je v daném místě Wi-Fi síť dostupná, telefon ji využije zcela automaticky. Pokud uprostřed hovoru odejdete z dosahu Wi-Fi, spojení plynule přejde na LTE.
Předchozí popis služby vypadá lákavě, ale tuším několik problémů, a tak jej zatím berte jako aktualitu, podrobnosti do článku dodám později. V T-Mobilu se ptám, jak je to s hardwarem, jestli musí telefon technologii podporovat z výroby, nebo se dá prostřednictvím aplikace doinstalovat i do starších modelů. Které telefony dnes technologii podporují? Stačí standardní Wi-Fi router? Jaké jsou minimální parametry internetové konektivity, aby to běhalo ve slibované kvalitě? Funguje to i v místech bez signálu, nebo musí být alespoň slabý signál v dosahu?