Vyhledávání

T-Mobile spouští komerční provoz svého LTE, jaké jsou podmínky?

30.09.2013 09:31

LTE od TMobile bude dostupné v Mladé Boleslavi a na čtvrtině území Prahy. Prozatím bude fungovat v pásmu 1800 MHz a bude dostupné všem uživatelů značky (nikoli sítě) TMobile, v rámci stávajících tarifů a datových balíčků.
To načasování je svým způsobem symbolické: právě dnes večer skončí termín pro podávání přihlášek do (opakované) aukce kmitočtů, určených primárně pro nasazení technologie LTE. A hned na zítra (1.10.2013) ohlásil český T-Mobile zahájení komerčního provozu svého LTE.
Samozřejmě to není tak, že by se celá aukce stihla provést během noci na zítřek. Nejde tedy ještě o „to“ nasazení LTE, které vychází  z výsledků aukce, využívá nově přidělené kmitočty (hlavně v pásmu 800 MHz) a díky tomu musí respektovat požadavky na rozsah pokrytí či třeba na to, aby se k LTE dostali i virtuálové.
Jde zatím jen o takové spuštění LTE, které je plně v režii operátorů –  tedy na kmitočtech, které již mají přidělené (a které dosud využívali pro své 2G sítě), a s pokrytím, které je zatím stále jen symbolické. A také s tím, že virtuálové a jejich zákazníci mají smůlu. Včetně těch, kteří již hostují v síti TMobile. Protože právě oznamovaný start komerčního LTE se sice odehrává v síti T-Mobile, ale týká se jen značky T-Mobile. Tedy jen „vlastních“ zákazníků samotného T-Mobile.
Pamatujme si toto rozlišení (mezi sítí a značkou), protože se s ním asi budeme setkávat čím dál tím častěji.

Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/t-mobile-spousti-komercni-provoz-sveho-lte-jake-jsou-podminky/