Vyhledávání

T-Mobile má první město pokryté LTE: Síť je rychlejší než ADSL, ale málo mobilní

01.12.2012 10:06

T-Mobile s předstihem spustil provoz datové mobilní sítě čtvrté generace ve větším měřítku. Vyvoleným městem je díky vlivu Škoda Auto Mladá Boleslav. My jsme si rychlost LTE vyzkoušeli na vlastní kůži. Nečekejte velké fanfáry. Česko má už druhé město, ve kterém funguje mobilní datová síť čtvrté generace, ale skutečné nasazení nové technologie je stále daleko. Experimentální provoz LTE se v případě T-Mobilu vztahuje pouze na Mladou Boleslav a možnosti využití sítě jsou hodně omezené.

Během našeho testu byly rychlosti naměřené v LTE síti vysoké, několikanásobné proti stávajícím 3G sítím, ale podmínky, za kterých T-Mobile LTE v Boleslavi nabízí, nadchnou jen málokoho. Hlavní problém? Z mobilu se nepřipojíte. Otestovat v Česku LTE připojení znamená cestu do Jesenice, návštěvu obchodního centra Chodov pro vyzkoušení "komerční" sítě O2 nebo výlet do města automobilů, kde T-Mobile vybudoval v rámci spolupráce s automobilkou Škoda Auto pilotní LTE síť.

Síť pracuje v pásmu 1800 MHz (standard pro GSM sítě, operátoři si od ČTÚ museli vyžádat neutralizaci frekvence) a připojit se lze jen s USB modemem a speciální SIM kartou. Testovací režim je nestandardní v tom, že datové přenosy v síti jsou bez omezení a zdarma. Podmínkou je však koupě LTE modemu Huawei, který T-Mobile prodává za 3500 korun nebo za 600 korun při měsíční útratě 800 korun. Pro stávající zákazníky s požadovanou útratou se investice 600 korun rychle vrátí – pilotní projekt přitom potrvá nejen šest měsíců. Modem následně bude možné používat jako 3G modem i pro komerční spuštění LTE. T-Mobile umožňuje také týdenní zapůjčení modemu při složení zálohy v ceně modemu.

Zdroj: https://tech.ihned.cz/mobily/c1-58856380-test-lte-4g-t-mobile-mlada-boleslav