Vyhledávání

T-Mobile: LTE jede na ostro, ještě letos v půlce Prahy

30.09.2013 09:07

TMobile se pouští do budování sítě LTE i bez vydražených frekvencí. Plány jsou jasné do konce roku, pokračování zaleží na výsledku aukce.
Po několika testovacích fázích se LTE síť T-Mobilu 1. října dostane do ostrého provozu. Pokrytí v Mladé Boleslavi aktuálně doplňuje 26 % území resp. 33 % populace Prahy (většinu tvoří Praha 4). Co to znamená v praxi? V Praze funguje 140 LTE vysílačů, v Boleslavi dalších 18 a 3 v budově operátora na pražských Roztylech, všechny na frekvenci 1 800 MHz. Do konce roku by měla být pokryta zhruba polovina pražské populace (podle plánů má mít LTE síť T-Mobilu na konci roku 273 vysílačů). „T-Mobile má nejrychlejší mobilní síť 3G a chce být lídrem i v technologii 4G.“ řekl Milan Hába, ředitel řízení kategorie a produktů TMobile. Zároveň však připouští, že další rozvoj LTE souvisí s výsledky aukce kmitočtů.
Od úterka tak může LTE vyzkoušet kdokoliv s datovým tarifem od T-Mobilu. Pochopitelně však musí být v pokryté oblasti a mít kompatibilní zařízení – ať už to je USB modem, tablet, nebo smartphone (z nabídky operátora jsou to Sony Xperia Z a Z1, BlackBerry Q10, Nokia Lumia 820 či 925, Huawei E398, HTC One, Samsung Galaxy S4, iPhone 5 a brzy také 5c a 5s). U konkurence je toto hledisko zatím slabší: O2 LTE umí jen modemy, u Vodafonu zvládají i smartphony, ale zatím ne iPhony.
Připojení do LTE bude probíhat zcela automaticky, bez nutnosti přihlášení jako v předchozím zkušebním provozu. Ten bude současně s komerčním spuštěním sítě ukončen a stažená data se začnou standardně započítávat do datového limitu. V praxi může nastat problém se SIM kartami z roku 2003 a staršími, u těch bude nutná výměna. Novějším kartám stačí dálkový update přes síť, zájemci mohou o aktualizaci požádat přes službu Můj T-Mobile.
Maximální rychlost (teoretické maximum 100 Mbit/s pro download a 37,5 Mbit/s pro upload) bude rezervovaná pro datové tarify a balíčky Mobilní internet 10 GB a více a pro tarify S námi bez hranic a jeho „plusové“ varianty. Nižší tarify budou omezené na 42 Mbit/s, resp. 5,76 Mbit/s pro upload.
Velkou otázkou pro sítě LTE je přenos hlasu. Zatím se hlasové hovory řeší oklikou přes CS FallBack – s příchozím hovorem se telefon odhlásí od LTE, přihlásí se k 2G nebo 3G, tam proběhne hovor a po jeho ukončení se telefon vrátí do LTE. V praxi to znamená 2 až 3 sekundy zpoždění. Na VoLTE (Voice over LTE) je prý ještě příliš brzy, T-Mobile sice má technologii, ale čeká se na kompatibilní telefony. To pravé VoLTE přijde na řadu ve druhé polovině roku 2013.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/t-mobile-lte-jede-na-ostro-jeste-letos-v-pulce-prahy/sc-3-a-1324903/default.aspx