Vyhledávání

Stát platí za telefony zbytečně stovky milionů navíc. Úspory blokuje válka operátorů

20.12.2013 09:21

Ministerstvu vnitra se opět nepodařilo vysoutěžit levnější volání a datové služby pro státní úřady. Stávající dodavatelé napadli podmínky tendru - prý je zmatečný. Jejich konkurenti však tvrdí: jsou to jen obstrukce, nechtějí nás do soutěže pustit a přijít o štědré zakázky.
Mohl to být pěkný vánoční dárek Andreji Babišovi a jeho koaličním partnerům, kteří potřebují najít zásadní úspory ve státním rozpočtu. Jenže ministerstvu vnitra tento týden nevyšel další pokus o revoluci v nákupech státu - elektronické aukce na pořízení telekomunikačních služeb, které mají srazit roční účty státních, krajských a obecních úřadů za telefony a datové služby.
Státní úřady totiž platí za telekomunikační služby až o 80 procent víc, než by mohly a každý rok tak přicházejí o desítky až stovky milionů korun.
Jejich stávající dodavatelé, velké firmy Telefónica a GTS Czech patřící pod Deutsche Telekom, však nemusí rapidně zlevňovat - nemají s kým soupeřit. Změnit tuto praxi zavedením soutěže na internetovém tržišti, jak je to obvyklé u aukcí třeba na energie, se však už třetím rokem nedaří.
Veškeré pokusy blokují sami operátoři, kteří si z mimořádně lukrativních zakázek za miliardy chtějí uloupnout co největší porci. Námitkami a stížnostmi na antimonopolní úřad tak opakovaně boří snahy o centralizovaný nákup služeb. Stejně jako teď. Vnitro obdrželo desítky připomínek k takzvanému dynamickému nákupnímu systému a soutěž raději odložilo na leden.

Zdroj: https://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-61470490-stat-plati-za-telefony-zbytecne-stovky-milionu-navic-uspory-blokuje-valka-operatoru