Vyhledávání

Start nové éry. Google se stal mobilním operátorem

23.04.2015 09:54
Noční můra klasických mobilních operátorů je zde. Project Fi je představa Googlu o moderní komunikaci.
O čem se už měsíce šušká, se dnes přetavilo v realitu: Google se stal virtuálním mobilním operátorem a očekávání jsou veliká. Google dokázal kompletně změnit celá odvětví, ale má za sebou i řadu projektů, které se nezdařily. Kam se zařadí 
Project Fi je virtuální síť založená na kombinaci LTE sítí T-Mobilu a Sprintu, což jsou dva ze čtyř velkých mobilních operátorů, kteří v USA působí. K tomu si přidejte Wi-Fi sítě, Google přes VPN zajistí bezpečnou komunikaci i u těch otevřených. Pak je tu univerzální SIM kartu s telefonním číslem v cloudu a software, který telefonu umožní plynule přecházet mezi jednotlivými technologiemi podle toho, která právě poskytne tu nejlepší konektivitu. Role síťového operátora tak byla redukována na pouhého poskytovatele internetu, o služby se postará Google Fi.
Telefonní číslo získává charakter uživatelského účtu, což komunikaci posouvá nad rámec jediného zařízení, ve kterém je právě vložená SIM. Přihlásit se a komunikovat tak můžete z tabletu, počítače, chytré televize, nebo z jen na chvíli vypůjčeného smartphonu. Textové zprávy, obrázky, hlas, video, to vše stojí na Hangouts, tedy technologii, kterou má Google dostatečně vyzkoušenou.
Google se svým Fi vymýšlí velké věci a na všechny pouhá instalace nové aplikace nestačí. Stoprocentně bude nová služba fungovat pouze s Nexusem 6, který zvládne univerzální SIM i přechody mezi různými sítěmi. Google se příliš nešíří o tom, jak omezené budou funkce u ostatních smartphonů, ale můžeme předpokládat, že půjde právě o přechody mezi různými sítěmi, a tak když začnete hovor na domácí Wi-Fi, bude lepší ho tam také dokončit (což v praxi není tak zásadní omezení). Potřebné úpravy hardwaru nejsou ani složité, ani drahé, takže by přístroje se 100% podporou Fi měly časem přibývat.
Tak jak je jiná celá služba, tak se liší i způsob jejího zpoplatnění. Tarif je jediný, za 20 dolarů měsíčně obsahuje neomezené volání a SMS do všech amerických sítí. V ceně je také non-stop infolinka. Internet se platí zvlášť, gigabajt stojí 10 dolarů, což není úplně málo. Hezké je, že Google nepřejal běžnou operátorskou praxi a za nevyužitá data vrátí peníze (tedy např. 1,3 GB = 13 dolarů). To vše bez další operátorské libůstky – smlouvy na dobu určitou.
Obrovský potenciál Fi spočívá v roamingu. Hned od začátku se bude ve více než 120 zemích komunikovat za domácí ceny. Jediné omezení, na které jsem narazil, je omezení rychlosti internetu na 256 kb/s.
 

Fi za hranice USA

Už jste pochopili, že se služba týká pouze USA a ani pro Američany nebude úplně snadné se do ní dostat, minimálně ze začátku bude nutná pozvánka. Ale není důvod ke smutku, podobně u Googlu začíná většina projektů. Firmě to dává možnost službu kontrolovat, sledovat, učit se, postupně ji nechávat růst a dospívat. Až se jednou Fi vyloupne z beta fáze, nemělo by být zásadně složité přidávat další operátory a další země. …tedy po technické stránce. Složitější už to bude s vyjednáváním a ochotou klasických mobilních operátorů. Dovedu si představit, že to, co Google dnes představil je pro ně něco jako noční můra.