Vyhledávání

Stahování dat v Evropě zlevnilo až o třetinu

10.07.2013 18:29

Evropané včetně Čechů se mohou letos těšit na levnější volání a surfování po internetu při dovolených v jiných zemích Evropské unie. Díky nařízení Evropské komise (EK) o roamingových službách se od začátku července snížily o 36 procent cenové stropy za stahování dat.
Jeden megabyte (MB) tak může vyjít maximálně na 45 eurocentů, tedy na méně než 12 korun. Takový objem dat si vyžádá například stažení jedné fotografie. Při cestování po zemích EU však bude možné daleko levněji používat i mapy, sledovat videa, vyřizovat e-maily a používat sociální sítě.
„EU musí být relevantní pro život lidí. Nejnovější snížení cen jim pomůže ušetřit peníze na letní dovolené. Je to přínos i pro podniky, protože mizí obavy z vysokých nákladů, a tím vzniká podnět pro růst trhu,“ nechala se nedávno v této souvislosti slyšet místopředsedkyně EK Neelie Kroesová.
Od roku 2007, kdy se roamingový trh zvětšil o 630 procent, se EU již podařilo celkově dosáhnout více než osmdesátiprocentního snížení maloobchodních cen za hovory, textové zprávy a datové služby.
Kroesová navíc koncem letošního května vyzvala k vytvoření evropského jednotného vnitřního trhu v telekomunikacích, což by mělo vést k úplnému zrušení poplatků za roaming.

Zdroj: https://www.novinky.cz/finance/307430-stahovani-dat-v-evrope-zlevnilo-az-o-tretinu.html