Vyhledávání

Spor Telefónicy a "šedého operátora" LeeToo řeší ČTÚ

11.01.2013 10:43

Praha - Telefónica kvůli údajnému porušení smluvních podmínek odpojila ve své síti několik set mobilních telefonních čísel, které u ní provozovala společnost LeeToo. Spor obou firem již od loňského roku řeší Český telekomunikační úřad. Vyplývá to z dnešních informací firem i úřadu. LeeToo podle informací ČTK působila jako tzv. šedý operátor, který nakupoval od Telefóniky telekomunikační služby za zvýhodněných podmínek, které operátor poskytuje velkým firemním zákazníkům, a dál je nabízel koncovým uživatelům. To ale bylo v rozporu se smlouvou s operátorem. LeeToo vede u O2 zhruba tisíc telefoinních čísel.

"Z důvodu ukončení smluvního vztahu mezi společností LeeToo a společností Telefónica Czech Republic bylo ukončeno poskytování služeb. LeeToo závažným způsobem porušovala Všeobecné podmínky a nereagovala na výzvy k nápravě," uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali bez dalších podrobností. Telefónica a LeeToo spolu vedou spor od loňského března. ČTÚ loni vydal předběžné opatření, podle kterého Telefónica nemůže LeeToo omezit poskytované služby. Telefónica na konci roku LeeToo smlouvu vypověděla a 4. ledna letošního roku přestala služby poskytovat.


"Mafiánské způsoby vedení byznysu O2 jsou horší než v Rusku. O2 si myslí, že jsou tak velcí, že zákony této země pro ně neplatí a mohou si tady dělat, co se jim zachce," uvedl člen představenstva LeeToo Rostislav Levkovič. LeeToo proto podala na Telefóniku trestní oznámení a dala k ČTÚ podnět k zahájení řízení o odnětí licence pro poskytování mobilních služeb. Telefónica se již v minulosti přela s několika firmami, které přeprodávaly její služby uzavřeným skupinám zákazníků. Spory vedla například se společnostmi TMT nebo Hermod, které poskytovaly několik desítek tisíc SIM karet.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=768141