Vyhledávání

Slovensko má čtvrtého mobilního operátora. Cílí na mladé, láká na nízké ceny a rychlý internet

02.10.2015 14:15
Na slovenský telekomunikační trh se chystá vstoupit čtvrtý operátor. Jeho jméno a logo mateřská společnost Swan zatím tají.
Má velkou šanci prosadit se u klientů, hlavně díky velmi nízkým cenám za mobilní data a mnohonásobně rychlejším připojením.
Pětinový podíl nové společnosti odkoupila Slovenská pošta. Mnohým se nelíbí, že státní firma vstupuje do soukromého sektoru.
Zavedenou trojici slovenských mobilních operátorů O2, Orange a Telekom doplní nejspíš příští týden čtvrtý. Jeho jméno je ale zatím tajemstvím. Na billboardech škádlí představivost veřejnosti neurčitými výzvami jako "Pojď do čtverky" nebo "Kdo šetří, má za čtyři". Mnozí komentátoři se proto domnívají, že jeho název bude Štvorka.
Podrobnosti se má veřejnost dozvědět už v neděli na tiskové konferenci. Svolala ji slovenská telekomunikační firma Swan, která spolu se Slovenskou poštou za novým operátorem stojí. Mluvčí Slovenské pošty Stanislava Pondelová ve čtvrtek HN potvrdila, že pošta bude od pondělí 5. října nabízet zákazníkům služby nového operátora. "Chceme se zaměřit na mladé lidi," řekla.
Swan, dosud kromě jiného i virtuální operátor a poskytovatel datového připojení, získal oprávnění na provozování hlasové služby až po dlouhých peripetiích.
Na Jaguar už se nabalují další zájemci o investice, říká slovenský ministr Vazil Hudák - čtěte ZDE
Kromě tajemného názvu zaujal nováček veřejnost také nečekaně nízkými cenami. Bude účtovat čtyři centy za každou započatou minutu. U O2 zaplatí klienti za stejný čas 13 centů, u Telekomu s Orangem devět.
Nejzajímavější je ale nabídka mobilních dat. Do vybudování mobilní sítě investoval Swan 6,1 milionu eur a na svých stránkách láká operátor na 100 GB za 5 eur měsíčně. Rychlost přenosu je 1/1 Mbit za sekundu. To je mnohonásobně víc než u konkurence.
Podle odborníků jsou právě ceny rozhodujícím faktorem při vstupu nových operátorů na trh.
Aby měli šanci na úspěch, musí nabídnout podle šéfredaktora časopisu TouchIT Ondreje Macka takové, "o jakých jsme doteď neslyšeli".
Vzhledem k tomu, že Telekom si za 10 GB dat účtuje 25,99 eura a Orange za 35 GB 35,99 eura, mohl by Swan ve svých snahách uspět.
Se "Štvorkou" se chystá spolupracovat Slovenská pošta, která na telekomunikační trh chtěla vstoupit již dlouho. Pošta tvrdí, že Swan vyhrál výběrové řízení, ale ostatní operátoři se proti výsledku ohradili. Pošta koupila pětinový podíl akcií nové firmy za 6,1 milionu eur, které bude splácet tři roky.
Do nového produktu vkládají oba partneři velké naděje. V prvním roce se očekává výnos pod hranicí milionu eur, v dalších letech by ji měl překročit.
Vznik operátora byl od začátku komplikovaný. Protože Slovenská pošta patří státu, vzbuzují její ambice stát se akcionářem soukromé firmy u mnohých nesouhlas. "Pokud dojde ke vstupu státní firmy do soukromého sektoru, očekáváme adekvátní reakci od úřadů v rámci legislativy, která řeší pravidla státních dotací," uvedl v Denníku N mluvčí Orange Peter Tóth.
Slovenský start-up Photoeno zaujal české investory. Získal investici za téměř 60 milionů korun - čtěte ZDE
Problémem byl i zisk licencí na provozování hlasové služby. Konkurenti se dlouho zdráhali poskytnout nováčkovi svoje sítě a podle Swanu jednání úmyslně zdržovali, aby plnohodnotnou nabídku služeb spustila firma co nejpozději.
"Štvorka" chtěla vstoupit na trh ještě před Vánocemi, kdy lidé často mění operátory.
Orange zašel ještě dál a prohlásil, že ho Swan svou činností poškozuje. Situace se ale uklidnila a čtvrtý operátor si mohl do svých služeb zařadit i národní roaming, díky kterému mají zákazníci signál i mimo síť vlastního operátora.
Swan vstoupil na trh v roce 2000. Je třetím největším poskytovatelem internetu na Slovensku.
Vybudoval si vlastní optickou síť pro více než 50 000 zákazníků a zároveň mobilní 4G síť. Kvůli komplikacím s licencí na hlasové služby se dlouho omezoval na poskytování internetu jako virtuální operátor v síti O2.