Vyhledávání

Slováci zrušili roaming, vydělat mohou i Češi

18.06.2014 14:25
Československo je zpět! Získají hlavně Slováci, ale ani Češi nepřijdou zkrátka. Chcete 400 MB za 14 Kč, nebo 12 GB měsíčně za čtyři stovky?
Slovenské O2 minulý týden smazalo státní hranici mezi ČR a SR a v telekomunikačním slova smyslu republiku opět spojila. Bohužel to platí jen z pohledu zákazníků slovenské pobočky O2, což tuzemským cestovatelům radost neudělá, ale alespoň se Čechům otevírá možnost využívat služby slovenského operátora. Otázka je, zda se vyplatí, protože pokud ano, pak si stačí objednat předplacenku O2 Fér. Samotná SIM i doručení do ČR je zdarma, navíc platí akce na 25 % kreditu navíc na prvních šest dobití. 
Drobná mezinárodní změna - na Slovensku nejsou předplacenky anonymní. Platí se jen symbolická aktivace 0,30 Kč (při prvním dobití) a dobíjet lze přes internet. Nejde tak úplně o novinku, ale o vylepšení nabídky. O „O2 Československu“ jsme psali už v roce 2009, kdy hranice padly z pohledu Slováků na Slovensku. Dnes už ale nezáleží na tom, zda se zákazník slovenského O2 nachází na Slovensku nebo v Česku.
Předplacenka O2 Fér je bez paušálu a volání po celém Československu a zemí EU má za 3,60 Kč za minutu s účtováním po sekundách (1+1). To pravda není pro našince příliš zajímavé, tedy za předpokladu, že byste nevolali opět do sítě O2 Slovensko, protože pak je volání po první minutě zdarma. Jde tak o zajímavý tarif pro volání například s drahou polovičkou. Jeden dlouhý hovor denně tak vyjde na 108 Kč za měsíc aniž byste museli cokoli aktivovat nebo platit, pokud nevoláte.
SMSka vyjde po přepočtu na necelých 1,70 Kč, což opět není zrovna atraktivní sazba. Na zajímavou cenu narazíme, když se přesuneme do datového ceníku. Internet na den, což je základní tarif bez závazku a bez aktivace nabídne 400 MB za 13,70 Kč. Účtováno je přitom po jednotkách kb, takže v závislosti na objemu přenesených dat můžete platit i méně (1 kb = 0,0549 Kč).
Jiným úhlem pohledu tedy dostáváme krásných 411 Kč měsíčně za 12 GB. A to bez závazku s tím, že data využijete jen když potřebujete. Jde o výbornou alternativu třeba pro tablet nebo notebook. Tuzemské O2 podobně výhodnou nabídku ve svém portfoliu nemá. Například balíček 10 GB stojí na paušálu 757 Kč s tím, že zaplatíte ať už surfujete nebo ne...
Na předplacence si můžete také aktivovat celou škálu balíčků, které ale nejsou v porovnání s nabídkou služeb tuzemských operátorů výrazně levnější (pokud vůbec). Jde o balíčky minut na volání nejen v rámci Československa, SMS i data, najdete je zde v úplném ceníku (PDF).