Vyhledávání

Sklo dotykových displejů se samo zmenšuje. Funkci to neohrožuje

06.07.2013 21:03

Vědcům se poprvé podařilo změřit, že se sklo za stálých podmínek zmenšuje. A to u materiálu, který se používá na krytí dotykových displejů. Našim obrazovkám to však neuškodí, na to je zmenšování příliš malé.
Víte, že staré okenní tabulky jsou na spodním okraji silnější, protože sklo je vlastně tekutina a postupně stéká dolů? Pokud ano, zkuste na to zapomenout. Navzdory tomu, že tento fakt uváděla svého času i ctihodná Encyclopedia Britannica (a stále uvádí v jednom i česká Wikipedie), staré okenní tabulky vám nikdy nevytečou. Dokonce ani pokud byste byli majiteli katedrály s původním vitrážemi.
Dokládá to nejen pohled to reality, ale také vědecké výpočty (česky si můžete závěr přečíst zde a zároveň se přesvědčit, že to není matematický úkol pro každého). Tabulky ve starých sklech sice jsou často na spodním konci silnější než nahoře, ale podle nových poznatků jde o důsledek výrobního postupu.
Sklo tedy podle fyziků není tekuptinou, ale pevnou látkou bez krystalické struktury (tj. amorfní látkou). Kdo se cítí ochuzený o zajímavost, nemusí se bát. Sklo sice možná neteče, ale zato si velmi zajímavě "sedá".

Zdroj: https://technet.idnes.cz/gorilla-glass-se-zmensuje-091-/veda.aspx?c=A130704_144728_veda_mla