Vyhledávání

Síť obchodů Coop přebírá desítky pošt. Chce také prodávat energie a volání

26.03.2013 08:38

Obchody Coop hledají cestu, jak zvýšit svůj 26miliardový obrat v Česku. Už přebírají některé pošty, finišují práce na virtuálním operátorovi. V budoucnu bude nabízet i levnější energie.
Coop, šestá největší maloobchodní síť v Česku, která sdružuje 57 tuzemských spotřebních družstev a provozuje v Česku téměř tři tisíce obchodů, rozšiřuje po vzoru svých evropských kolegů-družstevníků své služby. Jak úterním Hospodářským novinám řekl šéf Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka, letos výrazně přibude obchodů spadajících do sítě Coop, kde bude možné vyřídit listovní služby i zaplatit složenky.
Coop také nabídne svým družstvům a zákazníkům levnější energie či telefonní služby. Podle Juračky je to způsob, jak postupně zvyšovat obrat skupiny. "Zatím jsme převzali zhruba 70 malých pošt, které skončily. Letos bychom jich chtěli mít daleko přes sto," odhadl Juračka. "Do budoucna by to ale měly být stovky," doplnil. Ty podle něj budou plně suplovat služby dosavadních pošt, včetně těch finančních.
Český telekomunikační úřad minulý týden upozornil, že Česká pošta by měla jako držitel poštovní licence provozovat v rámci základní poštovní služby minimálně 2100 poboček. Má jich ale v současnosti přes tři tisíce. Začalo se proto spekulovat o dalším rušení poboček pošty. Státní doručovatel mezitím převádí pobočky v odlehlých koutech republiky na tzv. franšízy s logem Pošta Partner. Letos se má tímto způsobem "zbavit" 200 pošt. Coop je přitom hned po Svazu měst a obcí České republiky druhým nejsilnějším partnerem - franšízorem.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59577350-sit-coop-chce-prodavat-i-energie-a-volani