Vyhledávání

Rodí se další superoperátor. Američané chtějí odkoupit Vodafone

04.04.2013 08:58

Ve světě právě probíhá jakési druhé kolo konsolidace obřích mobilních operátorů. Americká média přinesla informaci o tom, že tamní operátoři Verizon a AT&T mají zájem koupit celou skupinu Vodafone. Zajímavě by přitom dopadla dělba kupovaného podílu.
Velcí nadnárodní operátoři v podobě, v jaké je známe v současnosti, se většinou zformovali v prvních pěti letech nového tisíciletí. Po zhruba deseti letech se zdá, že se schyluje k další velké akviziční vlně na tomto poli. A výsledkem budou nadnárodní superoperátorské skupiny. Vzhledem k potřebným vysokým investicím do infrastruktury a stále vcelku vysoké konkurenci na globálním trhu je tu pro taková spojení prostor a většinou to nevadí ani regulačním orgánům.
I když existují i výjimky a jedna taková možná právě dala vzniknout případné operátorské transakci století. Jinak by ani případný prodej druhého největšího světového operátora Vodafone (má přes 403 milionů zákazníků) nešlo nazvat. Zajímavé je, že by jej vlastně koupily menší firmy. I když americké operátory AT&T a Verizon lze za trpaslíky považovat jen těžko. Na tamním trhu jsou jedničkou a dvojkou.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/verizon-a-at-t-chteji-odkoupit-vodafone-d9w-/mobilni-operatori.aspx?c=A130402_224139_mobilni-operatori_vok