Vyhledávání

Roaming za týden dále zlevní, za rok ale možná úplně zmizí

24.06.2013 09:42

Evropská komise chce místo otevření roamingového trhu roamingové poplatky v rámci Unie v příštím roce rovnou zrušit. Letos, od 1.7.2013, nastupuje již dříve plánované zlevnění.
Soudě podle teplot nedávných dnů, je letošní léto již v plném proudu. Ale podle termínů regulace, nařízené Evropskou unií, nastane léto a doba dovolených až příští pondělí. Tedy alespoň pokud jde o mobilní roaming: změny jeho regulované podoby jsou již několik let plánovány s účinností vždy od 1. července aktuálního roku.
Letos tak k 1.7.2013 dochází k dalšímu snížení regulovaných cen roamingu v rámci EU, konkrétně v rámci tzv. eurotarifů. Proto se ve druhé části tohoto článku podíváme podrobněji na to, jak by měly nové ceny vypadat. A také na to, zda na ně již jsou připraveni i naši operátoři. Již dopředu si ale můžeme naznačit, že jak u tria operátorů s vlastní sítí, tak i u nově nastupujících virtuálů to je „tak i tak“: někteří již své ceny snížili, jiní ještě ne.
Nejprve si ale naznačme, jak by se měl roaming – v rámci EU – vyvíjet do budoucna. Protože zde se záměry dosti zásadně mění. A to na úrovni Evropské komise, která dnes o roamingu v rámci Unie fakticky rozhoduje.

Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/roaming-za-tyden-dale-zlevni-za-rok-ale-mozna-uplne-zmizi/