Tesco již zahájilo zákonem předepsané kroky k zisku licence od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). „Tesco je významným hráčem na českém trhu s velkou skupinou loajálních zákazníků, na které bude cílit i Tesco Mobile. Proto mě těší, že naše jednání o provozování virtuálního operátora s tímto řetězcem byla úspěšná. Zákazníkům Tesco Mobile nabídneme stejně kvalitní telekomunikační síť, jaká je k dispozici klientům O2,“ uvedl po podpisu Smlouvy Felix Geyr, ředitel pro strategii a rozvoj podnikání Telefóniky.

Virtuální operátoři poskytují služby v sítích, pronajatých od klasických mobilních operátorů. Fungují již ve většině evropských zemí, v Česku se ale T-Mobile, Telefónica, i Vodafone jejich vstupu dlouho bránily. Svůj postoj změnily až poté, kdy ČTÚ pohrozil, že jim vpuštění nových operátorů nařídí. Vůbec prvním virtuálním operátorem na tuzemském trhu se loni v listopadu stal BLESKmobil. V síti Telefóniky ho provozuje vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, a klienty láká na levné volání z předplacených karet.

Služby virtuálního operátora začne od letošního léta poskytovat v ČR také telekomunikační společnost GTS, avšak jen pro firemní klientelu. Kvůli tomu uzavřela v únoru smlouvu s T-Mobile.