Vyhledávání

Pro operátory jsou podmínky aukce kmitočtů sítí LTE nepřijatelné. Zvažují, že se jí nezúčastní

23.05.2013 09:08

V nových podmínkách ČTÚ zvýšil vyvolávací cenu ze 7,4 na 8,75 miliardy korun a vyhradil část spektra 800 MHz pro nového operátora, na čemž trvá i nový předseda ČTÚ. Stávající operátoři tuto podmínku považují za diskriminující.
Navržené podmínky nové aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE od ČTÚ jsou podle mobilních operátorů nepřijatelné. Firmy nevyloučily možnost, že pokud je úřad neupraví, tendru se v krajním případě nezúčastní. Termín pro podání připomínek k podmínkám skončí ve středu o půlnoci.
Předchozí aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz ČTÚ v březnu zrušil. Aukce se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a cena překročila podle úřadu reálnou hranici 20 miliard korun.
Nejvíc operátorům vadí záměr nově vyčlenit část nejlukrativnějšího pásma 800 MHz jen pro případného čtvrtého operátora, což považují za diskriminaci. Případný zájemce, kterým je PPF, by je získal za vyvolávací cenu 2,2 miliardy korun, zatímco zbytek spektra, o který se utkají všichni účastníci, by byl několikrát dražší. PPF naopak na vyhrazení frekvencí trvá a navíc chce i možnost ucházet se o další frekvence v pásmu 800 MHz. I PPF již zmínila možnost, že do aukce nepůjde.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59924960-pro-operatory-jsou-podminky-aukce-kmitoctu-siti-lte-neprijatelne-zvazuji-ze-se-ji-nezucastni