Vyhledávání

Převrat u operátorů: neomezený tarif a místo dotací mobily na splátky

26.03.2013 08:49

Americký T-Mobile spustil zcela nové tarify, které jsou velmi jednoduché a přehledné. Zároveň zrušil dosavadní dotace na mobily a místo nich připravil mnohem transparentnější prodej přístrojů na splátky.
Základem nových tarifů je vlastně tarif jediný. Ten za 50 dolarů (asi 1 000 korun) nabídne neomezené volání a SMS v rámci všech tamních sítí. V tarifu je i balíček 500 MB dat, která jsou neomezená v podobném režimu jako u nás. To znamená, že datový provoz se po vyčerpání balíčku nezastaví, jen budou k dispozici datové přenosy pouze v rámci sítě GSM, tedy v nejlepším případě EDGE. Pokud zákazník nebude chtít sdílet datové připojení pro více zařízení, tzv. tethering, tak připlatí 20 dolarů a za celkových 70 dolarů (přibližně 1400 korun) má zcela neomezený tarif včetně dat.
Jelikož mobilní data a jejich sdílení jsou dnes nejžádanějším zbožím (v USA je téměř vždy sdílení dat za příplatek), tak je nový tarif postaven tak, že k základní ceně 50 dolarů si zákazníci mohou určit, kolik volných dat navíc (bez rychlostního omezení) budou měsíčně potřebovat. A opět je to velmi jednoduše a přehledně provedeno. Za každé 2 GB dat navíc zaplatí zákazník 10 dolarů (asi 200 korun).
Takže tarif s 2GB balíčkem stojí 60 dolarů, s 4GB balíčkem 70 dolarů a tak dále až po balíček s 12 GB dat za 110 dolarů (přibližně 2 200 korun). Připlatit si lze za další balíčky, třeba za SMS do zahraničí nebo za volání do zahraničí. Základ je však velmi jednoduchý a přehledný.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/nove-revolucni-tarify-t-mobile-usa-dt1-/mobilni-operatori.aspx?c=A130325_104402_mobilni-operatori_jm