Vyhledávání

Pražská energetika přemýšlí o virtuálním operátoru. Zaregistrovala si značku PREmobil

24.06.2014 08:43
Částečně hlavním městem vlastněná Pražská energetika přemýšlí o vstupu na pole virtuálních mobilních operátorů. Doplnila by tam tak své konkurenty z energetického byznysu ČEZ, RWE či Centropol.
V době, kdy služby virtuálního mobilního operátora či alespoň přeprodejce služeb stávající klasické trojky, nabízí energetické společnosti ČEZ, RWE i Centropol, se do tohoto byznysu možná pustí i Pražská energetika (PRE). Ta už si u Úřadu průmyslového vlastnictví nechala zaregistrovat ochrannou známku PREmobil. Že nyní v pražské firmě zvažují možnosti vstupu do telekomunikací pro IHNED.cz potvrdil i mluvčí společnosti Petr Holubec.
"Nyní se rozhlížíme po možnostech. Vzhledem k tomu, že někteří naši konkurenti se do tohoto podnikání již pustili, zaregistrovali jsme si pro jistotu známku, aby nás někdo jiný nepředběhl," řekl Holubec s tím, že o tom, zda PRE opravdu začne svým zákazníkům nabízet i SIM karty se rozhodne v horizontu týdnů či měsíců. V Pražské energetice vlastní čtvrtinový podíl Hlavní město Praha.
Holubec přiznal, že stejně jako u zmíněných konkurentů v oboru láká PRE možnost využít synergií v již zaběhnutých databázích zákazníků. "Šlo by hlavně o to, rozšířit služby, které poskytujeme stávajícím zákazníkům, u kterých už máme určitou historii," připustil mluvčí Holubec.
Vzhledem k tomu, že přípravy a vyhodnocování této příležitosti je teprve na začátku, není zatím jasné ve spolupráci s kterým ze současných operátorů by PRE působila ani jaký by byl charakter její nabídky, tedy zejména ceny volání a dalších služeb.
Jeden z důvodů, který bude při zvažování hrát roli je už určitá naplněnost trhu "malých operátorů" v Česku. Působí na něm už přes šedesát firem a některé další se na vstup chystají. Většina z nich nabízí pouze přeprodej služeb jednoho z trojice T-Mobile, Vodafone a O2, kterým se také upisují jejich zákazníci. Mezi největší z této skupiny patří Bleskmobil a Tesco Mobile. Patří sem i původně energetické RWE Mobil.
Druhou skupinou jsou opravdoví virtuální operátoři, tedy ti, kteří jsou na "velké trojce" do větší míry nezávislí. Vzhledem k tomu, že i ti jsou ale limitováni určitými parametry hostitelské sítě, nemohou zavedeným operátorům konkurovat například v nabídce neomezených tarifů. Mezi opravdové virtuální operátory patří právě zbylí dva ze zmíněných přímých konkurentů PRE z jejího domácího, energetického sektoru - Mobil od ČEZ a Centropol Mobil.