Vyhledávání

PPF chce údajně koupit českou Telefóniku, Kellner však nabízí málo

14.01.2013 18:57

Finanční skupina PPF Petra Kellnera se údajně snaží odkoupit od španělské Telefóniky její českou pobočku. Jednání však váznou na ceně, kterou český miliardář za divizi ve Španělsku nabídl. V aktuálním vydání o tom informuje týdeník Euro. "Aktuálním cílem (PPF) je odkup české divize španělské Telefóniky, protože mateřská společnost se snaží snížit svůj horentní dluh," řekl týdeníku.Euro zdroj obeznámený s jednáním. PPF se přitom jako jediná společnost mimo obor telekomunikací uchází také o volné frekvence v probíhající aukci.

Informace o možném prodeji české divize nadnárodního operátora Telefónica se však objevují s železnou pravidelností téměř každý rok. Redakce iDNES.cz proto požádala o vyjádření i zástupce mateřské společnosti, zatím však bez úspěchu. "Spekulace z trhu nekomentujeme," řekl pak stroze mluvčí PPF Radek Stavěl. Informace je o to zarážlivější, že české pobočky operátorů platí za zlaté doly pro své mateřské společnosti. Zatímco na vyspělejších (a především konkurenčních) trzích totiž příslušné pobočky spíše tratí, čeští operátoři naopak tyto ztráty skupině jako celku částečně dorovnávají. Ostatně to, že český telekomunikační trh vážně konkurenční není, musel nakonec uznat i tuzemský regulátor (více čtěte zde).

Euro nicméně tvrdí, že hlavním důvodem možného prodeje jsou právě obrovské dluhy skupiny. Upozorňuje, že již dříve odprodala za miliardu eur své call centrum Atento. Jediným zádrhelem v jednání je podle Eura Kellnerem nabídnutá cena.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/kellnerova-ppf-chce-udajne-koupit-ceskou-telefoniku-fyy-/ekonomika.aspx?c=A130114_184214_ekonomika_hro