Vyhledávání

Pozadí GSM tarifů Air Telecomu: mlžení se nevyplácí

21.04.2013 20:49

Čtvrteční slova doprovázející nabídku Air Telecomu dostávají nový smysl. Pozadí je komplikované a síťový operátor T-Mobile bude dělat problémy.
Včera oznámil start Air Telecom. V tiskové zprávě bylo několikrát zdůrazněno, že se nejedná o virtuálního, ale o plnohodnotného operátora. Je to hra se slovy a definicemi pojmů, já poskytovatele služeb bez vlastní sítě (ano, vím, že Air Telecom má CDMA síť, ale tady jde o GSM) považuji za virtuálního operátora, proto jsem jej tak v článku označil. Ve zprávě chybělo jméno síťového operátora, jehož infrastrukturu bude Air Telecom využívat – prý ze smluvních důvodů. Zmínku o U:fon klubu jsem považoval za zbytečnou, a tak jste se o ní nedočetli vůbec. Kompletní znění včerejší tiskové zprávy přiložím na konec tohoto článku, a to včetně dalšího dokumentu „otázky a odpovědi“.
Všechny tři tučně zvýrazněné pojmy z předchozího odstavce dnes dostaly nový nádech, když na konkurenčním webu Mobil.cz vyšel článek odhalující firmu Starlife exolympionika Roberta Změlíka jako spojovací článek mezi Air Telecomem a T-Mobilem. Primárním artiklem společnosti Starlife jsou potravinové doplňky, ale zároveň členům svého klubu už několik let nabízí levné mobilní volání. S negativní konotací bychom firmu mohli označit za šedého virtuálního operátora, jinak je to legitimní smlouvou zaštítěný partner T-Mobilu.
Stěžejní otázka pro potenciální zákazníky Air Telecomu zní: Máme důvod se obávat, že se jednoho dne ocitneme bez spojení, protože bude T-Mobile vstup Air Telecomu do své sítě touto boční cestou považovat za porušení smlouvy se Starlife? Mluvčí Air Telecomu Aleš Kacl pro MobilManii říká, že nikoliv: „Žádný ze zúčastněných subjektů nehodlá na současném stavu nic měnit, žádné odpojování rozhodně nehrozí. Starlife podle smlouvy může služby prodávat dále v rámci neveřejné nabídky, Air Telecom služby rovněž nabízí v neveřejné nabídce U:fon klub s vlastním logem klubu.“ Tím je tedy vysvětlena existence U:fon klubu, jedná se o formální splnění podmínky neveřejnosti téhle nabídky.
Od označení virtuální operátor se Air Telecom ostře distancuje, zároveň však připouští, že se o tento způsob spolupráce snaží. Jednání s T-Mobilem podle Kacla probíhají. V případě úspěchu a podepsání smlouvy přímo mezi Air Telecomem a T-Mobilem by zákazníci Air Telecomu neměli pocítit žádné změny.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/pozadi-gsm-tarifu-air-telecomu-mlzeni-se-nevyplaci/sc-3-a-1323509/default.aspx