Vyhledávání

Porazila rychlá mobilní data od T-Mobile poštovního holuba a závodní Ferrari?

12.02.2013 16:00

T-Mobile uspořádal závod, kterým se pokouší vyvrátit odvěkou poučku o výhodnosti kabel(k)ového přenosu oproti přenosu přes datovou síť. Jedna stará počítačová moudrost říká, že bychom neměli podceňovat přenosovou kapacitu nákladního auta, naloženého pevnými disky a uhánějícího z místa A do místa B. Protože to nejspíše zvládne rychleji než datová síť, která má přenést stejný objem dat.
V češtině se trochu skromněji hovoří někdy o kabelovém, jindy o kabelkovém přenosu. Ne snad kvůli přenosu dat po kabelu, ale kvůli umístění příslušných datových nosičů do vhodné cestovní kabely, či jen kabelky, a následném přenosu celé této kabel(k)y. V angličtině se zase ujal termín sneakernet, v doslovném překladu „síť z kecek“, které si musí obout ten, kdo přenáší příslušné nosiče.
Pravdou samozřejmě je, že přenosové rychlosti datových sítí neustále a rychle rostou. Jenže s nimi rostou i kapacity datových nosičů, ať již jde o pevné disky, magnetické pásky, nebo třeba obyčejné flashky apod. Současně s tím se zmenšují jejich fyzické rozměry, takže do stejné kabely či kabelky (nebo na korbu nákladního auta) se dá naskládat více těchto nosičů. S trochou odvahy by se tak asi dala vyslovit domněnka o univerzální výhodnosti kabel(k)ového přenosu (resp. sneakernet-u) oproti přenosu skrze datovou síť, nezávisle na technologickém pokroku a rozvoji.

Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/porazila-rychla-mobilni-data-od-t-mobile-postovniho-holuba-a-zavodni-ferrari/