Vyhledávání

Počet uživatelů sítí GSM by měl příští rok začít klesat

02.08.2013 13:32

Počet uživatelů mobilních sítí v dosud nejpoužívanějším standardu GSM by měl po roce 2013 začít celosvětově klesat. Nastupovat začnou modernější sítě čtvrté generace LTE, které budou v roce 2018 představovat dvě miliardy z celkem 9,1 miliardy připojení. Uvedla to ve své pravidelné studii společnost Ericsson.
Důvodem, proč si GSM/EDGE dlouhodobě udrží svoje postavení, je podle Ericssonu stále významná skupina nenáročných uživatelů, kteří i ve vyspělých trzích budou dál používat nejlevnější mobilní telefony a připojení. Navíc generační výměna existujících telefonů a nástup chytrých telefonů si vyžaduje delší časový úsek, který je také ovlivněn mimo jiné ekonomickým vývojem v jednotlivých regionech.
Ve střední a východní Evropě by do pěti let měla mít LTE většina zemí včetně ČR. V tuzemsku Ericsson předpovídá rozvoj technologie v závislosti na výsledcích aukce kmitočtů již v příštím roce.
"Česká republika je na úplném počátku rozvoje 4G sítí. Všichni tři stávající operátoři na svých pilotních projektech demonstrovali schopnost implementace LTE. Vše bude nyní záležet na aukci frekvencí a doprovodných podmínek vyplývajících z této aukce," uvedl Jiří Rynt ze společnosti Ericsson v ČR.

Zdroj: https://www.novinky.cz/internet-a-pc/308883-pocet-uzivatelu-siti-gsm-by-mel-pristi-rok-zacit-klesat.html