Vyhledávání

Operátoři se poprali s tzv. Husákovou novelou a změnili podmínky. Každý jinak

02.12.2013 09:37

T-Mobile, Vodafone a UPC zveřejnili nové Všeobecné podmínky, které reagují na zákonem předepsané snížení smluvních pokut na pětinu. Každý se ale s požadavkem zákona vyrovnal jinak.
Minulý týden zveřejnili nové verze svých Všeobecných podmínek hned tři naši velcí operátoři: TMobile, Vodafone a UPC. Z těch největších, kteří „obsluhují“ i rezidenční zákazníky, tak chybí už jen Telefónika. U ní jsem do doby přípravy tohoto článku (neděle 1.12.2014) nové vydání Všeobecných podmínek nezaznamenal.
Samotné vydání nových Všeobecných podmínek přitom není ničím neočekávaným. Všichni poskytovatelé služeb elektronických komunikací totiž musí včas zareagovat na poslední novelu zákona č. 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích, známou jako tzv. Husákovu novelu. Ta je sice účinná již nějaký ten pátek, konkrétně od 8. srpna, ale obsahuje ustanovení o šestiměsíčním odkladu, které se týká právě úpravy smluv (smluvních podmínek). Takže operátoři mají čas nejpozději do 8.2.2014 na to, aby své smlouvy přizpůsobili požadavkům zákona. Samozřejmě tak mohou učinit dříve, a všichni tři jmenovaní tak vlastně činí, byť s různě velkým předstihem, viz následující tabulka.
To, že někteří přišli s novými Všeobecnými podmínkami v relativně větším předstihu, nejspíše souvisí i s dalšími změnami v právní úpravě, konkrétně s novým občanským zákoníkem, který nabývá účinnosti právě k 1.1.2014. Jenže: proč tak neučinil třeba T-Mobile? Proč zvolil až pozdější, a navíc tak „nezakrouhlené“ datum?
A kdy přijde s novými všeobecnými podmínkami Telefónika? Nemusí je také ona zveřejnit včas již kvůli novému občanskému zákoníku?

Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/operatori-se-poprali-s-tzv-husakovou-novelou-a-zmenili-podminky-kazdy-jinak/