Vyhledávání

Operátoři se dohodli na pokrytí části linky metra C mobilní sítí

30.11.2015 14:55
V úseku Muzeum – Roztyly linky C pražského metra bude možné telefonovat, posílat zprávy a surfovat po internetu. Společnosti CETIN, T-Mobile a Vodafone vybudují podle čerstvě uzavřené dohody infrastrukturu a budou ji sdílet. Do tunelů nejstarší linky pražského metra se dostane signál 2G, 3G i LTE.
Firmy podepsaly smlouvy o výstavbě a provozu mobilní sítě a smlouvu o pronájmu optické sítě. Na výstavbě se budou podílet stejným dílem. Současně byla zahájena jednání s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Zároveň firmy společně vypíší jednotlivá výběrová řízení na dodání projektové dokumentace či na dodavatele realizace projektu.
Dosud je v pražském metru možné telefonovat pouze ve stanicích. Pro stahování dat u podpovrchových stanic je přitom k dipozici jen technologie EDGE. Výjimkou je nově vybudovaný úsek linky A z Dejvické do Motola, kde je v nových stanicích 3G a LTE signál. Do tunelů se v novém úseku již instalují vyzařovací LTE kabely. Kdy bude spuštěn pilotní provoz mobilních sítí v tunelech na lince C, není v tuto chvíli jasné.