Vyhledávání

Operátoři dál blokují elektronické aukce, které by státu přinesly stamilionové úspory

15.01.2014 11:23

Státní úřady, kraje i obce by mohly na volání a internetu ušetřit stovky milionů korun. Firmy pod hrozbou konkurence nabízejí až čtvrtinové ceny. Jenže soutěž se nedaří uskutečnit. Operátoři opakovaně tendry napadají u ochránců hospodářské soutěže.
Ministerstvo financí dokázalo stlačit v soutěži ceny volání z pevných linek a připojení k internetu na čtvrtinu. Namísto dosavadních 54 milionů korun ročně měly napříště stejné služby stát jen 13 milionů. Úředníci tak ukázali, že celá státní správa by mohla operátorům platit každý rok až o stovky milionů korun méně.
Tendr ale nakonec na podnět dceřiné společnosti Telefóniky zrušil antimonopolní úřad. Nikoliv však kvůli cenám, ale proto, že nebyla prodloužena lhůta pro podání nabídek.
Podobně zastavilo výběrové řízení ministerstvo životního prostředí kvůli námitkám GTS Czech. Jak Telefónica, tak GTS jsou dnes hlavními dodavateli telekomunikačních služeb veřejné správě.
To jsou ale jen některé příklady, jak by mohl stát na telekomunikačních službách ušetřit. Státu se prostřednictvím ministerstva vnitra nedaří spustit roky chystanou revoluci v nákupech - hromadné elektronické aukce v hodnotě sedmi miliard.

Zdroj: https://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-61559570-operatori-dal-blokuji-elektronicke-aukce-ktere-by-statu-prinesly-stamilionove-uspory