Vyhledávání

Operátoři chtějí pokrýt celé pražské metro. Bude to stát půl miliardy

31.03.2015 11:39
Smlouva pražského Dopravního podniku a tří tuzemských mobilních operátorů na pokrytí nových tunelů metra signálem je před podpisem. Zatím mobily fungují jen ve stanicích a v tunelech nové trasy A z Dejvické do Nemocnice Motol. Pokrytí metra signálem bude stát půl miliardy korun.
„Po mnoha složitých a těžkých jednáních jsme ve stavu, kdy funguje mobilní signál ve stanicích a nyní finalizujeme smlouvu na pokrytí tunelů,“ uvedl na úterní tiskové konferenci, originálně situované do vestibulu nové stanice trasy A Bořislavka, generální ředitel Dopravního podniku (DPP) Jaroslav Ďuriš.
Poodhalil i finanční stánku čtyřstranné dohody, v níž jsou zastoupeni operátoři TMobile, O2 a Vodafone a samozřejmě Dopravní podnik hl. m. Prahy. „Dohodli jsme se na tom, že veškeré náklady půjdou za Sdružením operátorů. Dopravní podnik bude mít pronájem dle platné smlouvy za stanici čtyřicet a za mezistaniční úseky osmdesát tisíc ročně,“ uvedl šéf DPP.
Pro pokrytí nového úseku trasy A pražského metra, označovaného jako V.A, sdružení zvolilo centralizované řešení, kdy jsou všechny základnové stanice umístěny v centrální místnosti v pražské ulici Na Bojišti. Odtud je pak signál do stanic veden pomocí optiky a ve stanicích opět rozveden anténním systémem.
Nyní je dokončeno pokrytí všech čtyř nových stanic, tedy Bořislavky, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. „Jak řekl pan Ďuriš, po uzavření smlouvy jsme připraveni zavést signál i v mezistaničních úsecích pomocí vyzařovacích kabelů,“ doplnil Jiří Švarc, ředitel vývoje sítě Vodafone. 
Vzhledem k tomu, že do tunelů mohou operátoři jen v krátkých časových úsecích v noci, odhadl dobu potřebnou pro dokončení pokrytí tunelů na nové části metra na zhruba čtyři měsíce od podpisu smlouvy.
Do budoucna pak operátoři chtějí zahájit jednání o kompletní pokrytí pražské podzemky. V tomto případě je však už neudržitelné centralizované řešení a bude potřeba zvolit jiné, což ovšem znamená i složitější vyjednávání. 
Nyní je v Praze pokryto 56 stanic metra z celkových 57. DPP do seznamu totiž nepočítá Depo Hostivař, které je pokrýváno z venkovních vysílačů. První pilotní projekt proběhl v roce 1999, a to mezi stanicemi I.P. Pavlova a Muzeum. Z finančních důvodů se však nepokračovalo dál.